Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σύντομα και Πνευματκά 2
  • μέγεθος γραμματοσειράς +

Νοέμβριος - Δεκέμβριος 2012

 

Church_and_crossΑρχιμανδρίτου Π. Κύριλλου

1.Ο Χριστός είναι Φως και Αλήθεια. Εφ' όσον είμαστε Χριστιανοί, δηλαδή μαθητές και ακόλουθοι του Χριστού, δεν επιτρέπεται να λέμε ψέματα, διότι έτσι συντασσόμαστε με τον διάβολο, τον "πατέρα του ψεύδους".

2.Ο άνθρωπος που βρίσκεται μακριά από τον Θεό, και έχει για θεό τον εγωισμό του, εύκολα κάνει αμαρτίες. Εάν όμως λειτουργήσει "ο πνευματικός νόμος του Θεού" και ταπεινωθεί λ.χ. από ασθένεια, αδυναμία, τότε θα έχει κάνει το πρώτο βήμα.

3.Όσο περισσότερο αγαπάμε τον Θεό, πλησιάζουμε τον Θεό. Και όσο περισσότερο πλησιάζουμε τον Θεό, τόσο αγαπάμε και πλησιάζουμε τους ανθρώπους γύρω μας.

4.Οι κοσμικοί άνθρωποι μιλούν για ελευθερία. Όσο όμως κυνηγούν μία ελευθερία χωρίς αγάπη και φόβο Θεού, τόσο υποδουλώνονται στα πάθη.

5.Τα πάθη είναι μία αφύσικη κατάσταση, μία αρρώστια της ψυχής. Χρειαζόμαστε τον "Ιατρό των ψυχών και των σωμάτων ημών", τον Χριστό, να μας απαλλάξει από αυτά και να μας θεραπεύσει.

6.Όπως κάθε ασθένεια έχει τα αίτιά της, έτσι και τα πάθη έχουν την ρίζα τους. Αν αναζητήσουμε την ρίζα τους, τι τα προκαλεί, τότε ευκολότερα θα τα ξεριζώσουμε από την καρδιά μας.

7.Εάν δεν αγαπήσεις πρώτα τον Θεό, δεν μπορείς να αγαπήσεις τον πλησίον σου.

8.Η αγάπη του Θεού είναι φωτιά που πυρπολεί την καρδιά μας.

9.Εάν με αγάπη καλύψουμε το σφάλμα του αδελφού μας, τότε και ο Θεός θα καλύψει τα δικά μας σφάλματα. Εάν το διασαλπίσουμε παντού, τότε και ο Θεός θα παραχωρήσει και το δικό μας σφάλμα να γίνει γνωστό.

10.Κάθε άνθρωπος είναι καθρέπτης. Αν κοιτάξουμε καλύτερα, θα δούμε σε αυτόν τον Χριστό.