Ειρήνη στην Οικογένεια
  • μέγεθος γραμματοσειράς +

 Ιούλιος - Αύγουστος 2023

 

Ειρήνη στην Οικογένεια

 

sunset 3

 

Δεν είναι εύκολο να ζει κανείς μέσα στην οικογένεια, όταν υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, αντιλήψεις και κοσμοθεωρίες. Χρειάζεται να υπάρχει μία σύμπνοια, μία ομόνοια. Οι περισσότερες οικογένειες δεν τα έχουν αυτά, αλλά προσπαθούν να τα καλλιεργήσουν. Χρειάζεται η αρετή της υπομονής, της επιμονής, της ταπείνωσης και της προσευχής.

 

Ο άνθρωπος που θέλει να εμπιστευτεί τη ζωή του στον Θεό και να ανοιχτούν τα μάτια της ψυχής του, μπορεί να στραφεί στον Χριστό. Εκεί θα καταλάβει ότι δεν είναι θέμα επιβολής. Ιδιαίτερα εμείς οι γονείς θεωρούμε ως δεδομένο ότι πρέπει να είμαστε αυταρχικοί απέναντι στα παιδιά μας, γιατί ξέρουμε ποιο είναι το καλύτερο γι’ αυτά. Ομοίως οι σύζυγοι, οι άντρες, θεωρούν πως έχουν το πάνω χέρι, πώς είναι η κεφαλή του σπιτιού και ότι εκείνοι πρέπει να ορίζουν πώς πρέπει να λειτουργεί η οικογένεια.

 

Σύμφωνα με το Ευαγγέλιο και την Ορθοδοξία η οικογένεια δεν είναι τίποτε άλλο παρά η προεικόνιση της αληθινής σχέσεως του ίδιου του ανθρώπου με όλη την ανθρωπότητα, με τον Θεό. Ο Θεός είναι αυτός ο οποίος δημιούργησε τα πάντα. Είναι η κατεξοχήν Αλήθεια, είναι το κατεξοχήν Φως. Και όμως δεν έρχεται σε μας με αυταρχισμό ώστε να επιβάλει το θέλημά Του. Αντίθετα καλεί τον καθέναν να Τον δεχτεί και να Τον ακολουθήσει με την ελεύθερη βούλησή του. Δεν επιβάλλεται σε κανέναν.

 

Ούτε εμείς, λοιπόν, μέσα στην οικογένεια μπορούμε να επιβάλουμε προς τον οποιονδήποτε το οτιδήποτε. Το θέλημα του Θεού πραγματοποιείται όταν δεν υπάρχει επιβολή, όταν υπάρχει συμφωνία. Η επιβολή εξαφανίζεται όταν υπάρχει ο σεβασμός στη διαφορετική άποψη του άλλου, όταν γίνεται κατανοητό το γεγονός ότι ο κάθε άνθρωπος μέσα στην οικογένεια είναι εικόνα Θεού. Χρειάζεται να κατανοήσουμε πως ακόμα και το μικρό μωρό είναι εικόνα του Θεού. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Χριστός εικονίζεται σαν το μικρό παιδί μέσα στην αγκαλιά της μητέρας του, της Παναγίας μας, γιατί και το κάθε μωρό είναι ο Χριστός. Δεν έχει σημασία η ηλικία. Σημασία έχει ότι είναι ένα πρόσωπο, για το οποίο ο Χριστός έγινε άνθρωπος, σταυρώθηκε και αναστήθηκε για να μπορέσει και αυτός ο άνθρωπος να μετέχει στην αιωνιότητα μαζί με τον Χριστό, στη βασιλεία του Θεού.

 

Μόνον έτσι μπορεί λοιπόν να έρθει η ειρήνη μέσα στο σπίτι. Οι επιτυχίες και οι αποτυχίες των μελών της οικογένειας είναι δευτερεύουσας σημασίας. Προηγείται η ειρήνη, η αγάπη, η επιθυμία για συνύπαρξη. Έχει αποδειχθεί μέσα στους αιώνες πως ο ευτυχισμένος άνθρωπος δεν είναι εκείνος που έχει πολλά, αλλά εκείνος όμως που έχει ειρήνη. Και όλα αυτά περικλείονται σε μία λέξη, την αγάπη και μάλιστα την αγάπη του Χριστού, την αγάπη όπου ένας θυσιάζεται για τον άλλο. Ας το δοκιμάσουμε, ζητώντας παράλληλα την δύναμη του Χριστού στην οικογένειά μας.

 

Αντώνιος Βοναζούντας, Κατηχητής

Το Σύμβολον της Πίστεως

Πιστεύω εις ένα Θεόν, Πατέρα, Παντοκράτορα, ποιητήν ουρανού και γης, ορατών τε πάντων και αοράτων. Και εις ένα Κύριον Ιησούν Χριστόν, τον Υιόν του Θεού τον μονογενή, τον εκ του Πατρός γεννηθέντα προ πάντων των αιώνων. Φως εκ φωτός, Θεόν αληθινόν εκ Θεού αληθινού γεννηθέντα, ου ποιηθέντα, ομοούσιον τω Πατρί, δι' ου τα πάντα εγένετο. Τον δι' ημάς τους ανθρώπους και δια την ημετέραν σωτηρίαν κατελθόντα εκ των ουρανών, και σαρκωθέντα εκ Πνεύματος Αγίου, και Μαρίας της Παρθένου, και ενανθρωπήσαντα. Σταυρωθέντα τε υπέρ ημών επί Ποντίου Πιλάτου, και παθόντα, και ταφέντα. Και αναστάντα τη τρίτη ημέρα κατά τας Γραφάς. Και ανελθόνται εις τους ουρανούς, και καθεζόμενον εκ δεξιών του Πατρός. Και πάλιν ερχόμενον μετά δόξης κρίναι ζώντας και νεκρούς, Ου της Βασιλείας ουκ έσται τέλος. Και εις το Πνεύμα το Αγιον, το Κύριον, το Ζωοποιόν, το εκ του Πατρός εκπορευόμενον, το συν Πατρί και Υιώ συμπροσκυνούμενον και συνδοξαζόμενον, το λαλήσαν διά των Προφητών. Εις Μίαν, Αγία, Καθολικήν, και Αποστολικήν Εκκλησίαν. Ομολογώ έν Βάπτισμα εις άφεσιν αμαρτιών. Προσδοκώ Ανάστασιν νεκρών, και ζωήν του μέλλοντος αιώνος. Αμήν.

Θα μας βρείτε

Σατωβριάνδου 31 - AΘHNA 104 31 1ος όροφος  (η είσοδος μας είναι διαφορετική της πολυκατοικίας)

Τηλέφωνο: 2105227726

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Top