Τα Νιόπαντρα Ζευγάρια
  • μέγεθος γραμματοσειράς +

Ιανουάριος – Φεβρουάριος 2023

 

Τα Νιόπαντρα Ζευγάρια

sunset 3

 

Ο Θεός από την αρχή της δημιουργίας του αντρόγυνου, έδωσε ρητή εντολή να ζει μόνο του και ανεξάρτητο. Συγκεκριμένα είπε: «Θα εγκαταλείπει ο άντρας τον πατέρα του και τη μητέρα του και θα ενώνεται με τη γυναίκα του. Θα γίνονται ένας άνθρωπος (και έσονται οι δύο εις σάρκα μίαν)» (Γεν. 2:24).

Ο Κύριος ορίζει στους νιόπαντρους να αφήσουν τους γονείς τους. Στο παραπάνω χωρίο, το τονίζει ιδιαίτερα για τον άντρα. Οι σύζυγοι, λοιπόν, ιδιαίτερα τα πρώτα χρόνια του γάμου τους, πρέπει να μένουν μόνοι τους για να γνωριστούν καλύτερα, ν’ αφοσιωθούν ο ένας στον άλλο και να μάθουν να λύνουν τα προβλήματά τους μόνοι τους.

Όλοι μας γνωρίζουμε πόσο δύσκολο είναι, δύο άτομα από διαφορετικές οικογένειες, με διαφορετικές συνήθειες και νοοτροπία, διαφορετική ανατροφή και συμπεριφορά στην οικογένεια, να μπορέσουν να ενωθούν και να έρθουν πιο κοντά καθώς περνούν τα χρόνια. Είναι λοιπόν απαραίτητο τα νιόπαντρα ζευγάρια να μένουν μόνα.

Την εντολή αυτή του Κυρίου δεν την καταλαβαίνουν πολλές φορές οι γονείς του ζευγαριού. Σε πολλές περιπτώσεις, η νιόπαντρη γυναίκα έχει συνηθίσει να είναι συνδεδεμένη με κάποιον από τους γονείς της. Ιδιαίτερο πρόβλημα στο θέμα αυτό έχει η μητέρα του ζευγαριού. Θέλει να συνεχίσει να έχει τον πρώτο λόγο και να υπερασπίζεται το γιό της ή την κόρη της. Αυτό δημιουργεί μεγάλα προβλήματα, που σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν οδηγήσει μέχρι το διαζύγιο.

Η ανάμειξη των γονιών στα νιόπαντρα ζευγάρια μπορεί να δικαιολογηθεί κάπως όταν ο ένας εξασκεί βία εναντίον του άλλου και ο άλλος δεν είναι σε θέση να αντιδράσει. Επίσης η ανάμειξη των γονιών μπορεί να δικαιολογηθεί μόνον όταν ζητηθεί η γνώμη τους, χωρίς την απαίτηση βέβαια να γίνει αποδεκτή.

Ένα πολύ συνηθισμένο πρόβλημα παρουσιάζεται όταν οι γονείς, ή ένας από αυτούς χρειάζεται την φροντίδα του ζευγαριού. Στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει να έχει γίνει σχετική συμφωνία πριν από τον γάμο του ζευγαριού. Δεύτερον, θα πρέπει οι γονείς που μένουν με το ζευγάρι να έχουν σοφία, ώστε να μην ανακατεύονται στις υποθέσεις, στα προβλήματα και στους καυγάδες του ζευγαριού.

Τα ζευγάρια που χαρακτηρίζονται από χριστιανικές αρχές έχουν το ιδιαίτερο προνόμιο να φωτίζονται από τον Κύριο, να παίρνουν δύναμη από Αυτόν, να αναπτύσσουν «θεία υπομονή» και με «φόβο Κυρίου» να λύνουν τις διαφορές τους. Τέτοια ζευγάρια ζούν ειρηνικά, είτε με τους γονείς, είτε χωρίς τους γονείς τους.


 

Μιχάλης Κανταρτζής

Το Σύμβολον της Πίστεως

Πιστεύω εις ένα Θεόν, Πατέρα, Παντοκράτορα, ποιητήν ουρανού και γης, ορατών τε πάντων και αοράτων. Και εις ένα Κύριον Ιησούν Χριστόν, τον Υιόν του Θεού τον μονογενή, τον εκ του Πατρός γεννηθέντα προ πάντων των αιώνων. Φως εκ φωτός, Θεόν αληθινόν εκ Θεού αληθινού γεννηθέντα, ου ποιηθέντα, ομοούσιον τω Πατρί, δι' ου τα πάντα εγένετο. Τον δι' ημάς τους ανθρώπους και δια την ημετέραν σωτηρίαν κατελθόντα εκ των ουρανών, και σαρκωθέντα εκ Πνεύματος Αγίου, και Μαρίας της Παρθένου, και ενανθρωπήσαντα. Σταυρωθέντα τε υπέρ ημών επί Ποντίου Πιλάτου, και παθόντα, και ταφέντα. Και αναστάντα τη τρίτη ημέρα κατά τας Γραφάς. Και ανελθόνται εις τους ουρανούς, και καθεζόμενον εκ δεξιών του Πατρός. Και πάλιν ερχόμενον μετά δόξης κρίναι ζώντας και νεκρούς, Ου της Βασιλείας ουκ έσται τέλος. Και εις το Πνεύμα το Αγιον, το Κύριον, το Ζωοποιόν, το εκ του Πατρός εκπορευόμενον, το συν Πατρί και Υιώ συμπροσκυνούμενον και συνδοξαζόμενον, το λαλήσαν διά των Προφητών. Εις Μίαν, Αγία, Καθολικήν, και Αποστολικήν Εκκλησίαν. Ομολογώ έν Βάπτισμα εις άφεσιν αμαρτιών. Προσδοκώ Ανάστασιν νεκρών, και ζωήν του μέλλοντος αιώνος. Αμήν.

Θα μας βρείτε

Σατωβριάνδου 31 - AΘHNA 104 31 1ος όροφος  (η είσοδος μας είναι διαφορετική της πολυκατοικίας)

Τηλέφωνο: 2105227726

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Top