Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ευλογημένη Χριστιανική Οικογένεια
  • μέγεθος γραμματοσειράς +

Ιούλιος - Αύγουστος 2022

 

Ευλογημένη Χριστιανική Οικογένεια

GAMOS

 

Το μυστικό της επικοινωνίας για μια οικογένεια είναι να συζητά πάντα με αγάπη για κάθε τι που την αφορά. Καθώς μαθαίνει να το εξασκεί αυτό ολοένα και περισσότερο θα απολαύσει τη χαρά που ο Θεός θέλει η οικογένεια να γεύεται στην καθημερινή της ζωή.

 

Να πως περιγράφει την αληθινή επικοινωνία μια γυναίκα που έζησε τον 18ο αιώνα: «Τι ανέκφραστη ανάπαυση, να αισθάνεσαι ασφαλής με ένα πρόσωπο χωρίς να χρειάζεται να ζυγίσεις τις σκέψεις σου και να μετράς τα λόγια σου, αλλά να μπορείς να τα εκφράζεις όλα όπως τα σκέφτεσαι, σαν τα σκύβαλα και το καθαρό σιτάρι στο αλώνι, με σιγουριά ότι ένα πιστό χέρι θα πάρει τα λόγια και θα τα κοσκινίσει, θα κρατήσει αυτά που αξίζουν και τα άλλα με ένα φύσημα καλοσύνης και ευγένειας θα τα διώξει μακριά».

 

Τα λόγια αυτά είναι σαν ένα δίκοπο μαχαίρι στο νου μας και στην καρδιά κάθε ανθρώπου, ιδιαίτερα σε μας τους Έλληνες. Ο άντρας δεν πρέπει να είναι αυτός που όλα τα μέλη θα φοβούνται και θα τρέμουν. Η ανατολίτικη νοοτροπία, που καμιά σχέση δεν έχει με τη χριστιανική αλήθεια, θέλει τον άντρα δικτάτορα στο σπίτι. Έτσι, αντί να ενώνει την οικογένεια η αγάπη και σεβασμός, την ενώνει ο φόβος, που όμως δημιουργεί και πολλά προβλήματα. Όταν ο δικτάτορας πεθάνει, τότε η οικογένεια διαλύεται. Τα τραυματισμένα μέλη της σκορπίζονται με πολλές πληγές, για να συνεχίσουν να υποφέρουν και οι ίδιοι και τα μέλη της μελλοντικής τους οικογένειας από τα τραύματα αυτά.


Ο μόνιμος, ευλογημένος, πλούσιος σε καρπούς σύνδεσμος και πάντοτε φορέας χαράς και ευτυχίας μέσα στην οικογένεια είναι ο σύνδεσμος της αγάπης και του σεβασμού κάθε μέλους προς τον άλλο. Σεβασμός ανάλογα με την ηλικία, τη θέση, την κατάσταση και την ανάγκη κάθε μέλους.

 

Ο σεβασμός στους γονείς είναι πάντοτε απαραίτητος και πάντοτε αποδοτικός σ’ όλη τη ζωή σ’ αυτούς που σέβονται τους γονείς τους. Ο σεβασμός, η αγάπη και η λεπτή μεταχείριση σε μέλη της οικογένειας που έχουν ιδιαίτερα προβλήματα στο χαρακτήρα, τιμά ιδιαίτερα τα μέλη της οικογένειας που δείχνουν τέτοια συμπεριφορά. Κανένας υγιής άνθρωπος δεν έχει παραπονεθεί ποτέ για την αγάπη που βρήκε στην οικογένεια. Κάθε άνθρωπος γίνεται ένας καλός, φυσιολογικός, σωστός άνθρωπος όταν δείχνει αγάπη και σεβασμό στα μέλη της οικογένειάς του.

 

Μιχάλης Κανταρτζής