Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Ταπεινός Πατριάρχης Των Πτωχών
  • μέγεθος γραμματοσειράς +

Μαΐος – Ιούνιος 2023

 

ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ
H OPΘOΔOΞH IEPAΠOΣTOΛH

Ο Ταπεινός Πατριάρχης Των Πτωχών

Ο Μακαριώτατος Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’ πασχίζει να επισκέπτεται τα πνευματικά τέκνα της δικαιοδοσίας του στον δικό τους τόπο, όσο επώδυνο και αν είναι αυτό εξαιτίας κοινωνικοπολιτικών ή κλιματολογικών συνθηκών.

 

Αγκαλιάζει όλους τους αφρικανούς αδελφούς, είτε άρχοντες είτε αρχόμενους, τους τιμά, μπαίνει στις καλύβες τους, γονατίζει δίπλα τους, σκονίζεται από τις σκόνες της πονεμένης ή και ματωμένης γης τους, συγχορεύει όταν χορεύουν τριγύρω του, κλαίει μετά κλαιόντων, δέχεται τα δώρα του ενθουσιασμού τους, τρώει από τα φαγητά τους.

 

Οι πτωχοί, αλλά διαρκώς χαμογελαστοί άνθρωποι των φίλων μαζί με τους φυλάρχους τους, αποδίδουν έκτακτες τιμές προς τον λευκό πατέρα της μαύρης γης. Και ο Πατριάρχης τιμώντας τους υποδοχείς γίνεται κυριολεκτικά ένα με αυτούς. Ταπεινώνει διαρκώς τον εαυτό του, σπάζοντας τα στεγανά των αξιωμάτων που έχουμε κτίσει οι χριστιανοί “των γραφείων”.

 

Ας παραδειγματιστούμε, κλήρος και λαός, από τα σκονισμένα και διαρκώς λερωμένα παπούτσια του Πατριάρχου μας από τις πορείες του στα μήκη και πλάτη της αφρικανικής Ηπείρου. Ιεραποστολή είναι άδειασμα του εαυτού μας, κόψιμο των επιθυμιών μας, στέρηση της ανάπαυσής μας, ξεβόλεμα των ανέσεών μας.

(Περιοδικό Εξωτ. Ιεραποστολή, Τεύχος 260, Μάρτιος 2023)

 

 

 

 F2



F2