Μαδαγασκάρη
  • μέγεθος γραμματοσειράς +

Σεπτέμβριος - Οκτώβριος 2014

 

f1Η κατήχηση ήδη έχει αρχίσει. Κατά τα λεγόμενα των κατοίκων του, το χωριό στο οποίο βρισκόμαστε περιμένει να κατηχηθεί εδώ και χρόνια.

Οι άνθρωποι που είναι μπροστά μας είναι άνθρωποι ενός άλλου κόσμου, οι οποίοι δεν έχουν την ευκαιρία να γεννηθούν και να γαλουχηθούν όπως εμείς με τα νάματα της Εκκλησίας μας. Καθισμένοι στο έδαφος, με ορθάνοιχτα τα μάτια τους, κρέμονται κυριολεκτικά από τα χείλη μας. Χρόνια παρακαλούσαν, χρόνια ολόκληρα περίμεναν.

Μήπως είναι οι μοναδικοί; Πού θα μπορούσε όμως να πρωτοπάει ένας ταλαιπωρημένος και κουρασμένος κληρικός; Ποιον θα μπορούσε να πρωτοποιμάνει ακόμα και ο ικανότερος Επίσκοπος, όταν οι συνθήκες είναι τόσο αντίξοες; Το «τίμημα» της απόφασης να επισκεφθεί κάποιες απομακρυσμένες περιοχές, όπως το Τουλιάρ εδώ στη Μαδαγασκάρη, είναι το λιγότερο ένα τριήμερο f2κοπιαστικό ταξίδι. Το οικονομικό του κόστος δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο και είναι αφάνταστη η ταλαιπωρία της μετακίνησης στο πρωτόγονο οδικό δίκτυο της χώρας. Ανάμεσα στις άλλες πολυποίκιλες δυσκολίες, θα πρέπει να προστεθούν οι απροσ- δόκητες και έκτακτες μεταβολές των καιρικών συνθηκών, οι παντοειδείς κίνδυνοι και φυσικά η ανθρώπινη καταπόνηση και δοκιμασία που συνοδεύει πάντοτε το έργο της ιεραποστολής.

Όταν η κατήχηση τελειώνει, η ειρήνη του Θεού κυριαρχεί στην καρδιά μας. Κάτω από ένα δένδρο, ώς ένδειξη αγάπης και ευγνωμοσύνης των ανθρώπων αυτών, περιμένουμε να μας προσφερθεί ένα πιάτο ρύζι με λίγη φακή.

Ιερομόναχος Πολύκαρπος,
«Πάντα τα έθνη», σελ. 26,27

f3

Το Σύμβολον της Πίστεως

Πιστεύω εις ένα Θεόν, Πατέρα, Παντοκράτορα, ποιητήν ουρανού και γης, ορατών τε πάντων και αοράτων. Και εις ένα Κύριον Ιησούν Χριστόν, τον Υιόν του Θεού τον μονογενή, τον εκ του Πατρός γεννηθέντα προ πάντων των αιώνων. Φως εκ φωτός, Θεόν αληθινόν εκ Θεού αληθινού γεννηθέντα, ου ποιηθέντα, ομοούσιον τω Πατρί, δι' ου τα πάντα εγένετο. Τον δι' ημάς τους ανθρώπους και δια την ημετέραν σωτηρίαν κατελθόντα εκ των ουρανών, και σαρκωθέντα εκ Πνεύματος Αγίου, και Μαρίας της Παρθένου, και ενανθρωπήσαντα. Σταυρωθέντα τε υπέρ ημών επί Ποντίου Πιλάτου, και παθόντα, και ταφέντα. Και αναστάντα τη τρίτη ημέρα κατά τας Γραφάς. Και ανελθόνται εις τους ουρανούς, και καθεζόμενον εκ δεξιών του Πατρός. Και πάλιν ερχόμενον μετά δόξης κρίναι ζώντας και νεκρούς, Ου της Βασιλείας ουκ έσται τέλος. Και εις το Πνεύμα το Αγιον, το Κύριον, το Ζωοποιόν, το εκ του Πατρός εκπορευόμενον, το συν Πατρί και Υιώ συμπροσκυνούμενον και συνδοξαζόμενον, το λαλήσαν διά των Προφητών. Εις Μίαν, Αγία, Καθολικήν, και Αποστολικήν Εκκλησίαν. Ομολογώ έν Βάπτισμα εις άφεσιν αμαρτιών. Προσδοκώ Ανάστασιν νεκρών, και ζωήν του μέλλοντος αιώνος. Αμήν.

Θα μας βρείτε

Σατωβριάνδου 31 - AΘHNA 104 31 1ος όροφος  (η είσοδος μας είναι διαφορετική της πολυκατοικίας)

Τηλέφωνο: 2105227726

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Top