✤ Νοέμβριος – Δεκέμβριος 2022 ✤ XΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ: Νέα ζωή
  • μέγεθος γραμματοσειράς +

 

 

AGIOI THS EKKLHSIAS 

 

Χριστούγεννα δεν είναι μόνο μία από τις πιο μεγάλες γιορτές της Χριστιανοσύνης. Χριστούγεννα δεν είναι οι υπέροχες γιορταστικές ημέρες με τα όμορφα στολίδια, τα δένδρα, τα «Χρόνια Πολλά», τη συγκέντρωση της οικογενείας, τα νόστιμα φαγητά και τις διάφορες ψυχαγωγικές δραστηριότητες. Τέλος, Χριστούγεννα δεν είναι μόνον οι ευλογημένες κατανυκτικές ακολουθίες. Χριστούγεννα είναι η γέννηση του Χριστού στη ζωή κάθε ανθρώπου, είναι η δυναμική θεία επέμβαση του Θεανθρώπου και Κυρίου Ιησού Χριστού στη διαμόρφωση της κοινωνίας, είναι η αγάπη του μοναδικού Σωτήρα του κόσμου που αγκαλιάζει όλες τις ηλικίες, όλες τις τάξεις και όλες τις εθνικότητες, είναι το σωτηριακό Του έργο που αναγεννά, μεταμορφώνει και μεταρρυθμίζει ριζικά την ζωή κάθε ανθρώπου που Τον πιστεύει και Τον ακολουθεί και κατά συνέπεια μεταρρυθμίζει ριζικά την ζωή κάθε κοινωνίας.

Το τονίζουμε. Τα Χριστούγεννα είναι η μεγαλύτερη δύναμη και η μεγαλύτερη αγάπη που ήρθε ποτέ στον πλανήτη μας. Η αγάπη αυτή και η δύναμη γίνονται πραγματικότητα σε κάθε άνθρωπο που ταπεινά θα ζητήσει ο Ιησούς Χριστός να γεννηθεί μέσα του, να γίνει Κύριος της ζωής του. Έτσι, βασική προϋπόθεση να γίνουν αυτά πραγματικότητα είναι να βρεθεί η καρδιά μέσα στην οποία θα γεννηθεί ο Μοναδικός Ανακαινιστής.

Ο Ιησούς Χριστός δεν ζητά από τον άνθρωπο τίποτα άλλο, παρά να του προσφέρει τον εαυτό του να γεννηθεί σ’ αυτόν. Ψάχνει φιλόξενες καρδιές, ταπεινές, χώρους όπως ο ταπεινός στάβλος. Ψάχνει για ανθρώπους και κοινωνίες που θα θελήσουν να προσφέρουν τους εαυτούς τους, για να γεννηθεί σ’ αυτούς η χαρά και η ειρήνη του Χριστού. Ψάχνει για ταπεινούς, συντετριμμένους, μικρούς και μεγάλους, φτωχούς ή πλούσιους, μορφωμένους ή αμόρφωτους. Ψάχνει, πάλι το τονίζουμε, για «πτωχούς στο πνεύμα», ανικανοποίητους από τη σύγχρονη ζωή, ανθρώπους πεινασμένους και διψασμένους για μια καθαρή και ειρηνική ζωή. Και οι μοναδικές προϋποθέσεις για να γεννηθεί σ’ αυτούς, είναι να αναγνωρίσουν ότι απέτυχαν με τα δικά τους θελήματα και να ζητήσουν πλέον, με ειλικρίνεια και μετάνοια, να γίνεται το θέλημα του Θεού στη ζωή τους, και τούτο έρχεται με τη γέννηση του Χριστού στη καρδιά τους.

Ο Θεάνθρωπος Κύριος Ιησούς Χριστός ήταν, είναι και θα είναι ο μεγάλος «Νεοποιός». Σε όσους βέβαια Τον αναγνωρίζουν, Τον πιστεύουν και γι’ αυτό και Του ζητούν να πάρει τη ζωή τους στα χέρια Του. Δεν υπήρξε και δεν θα υπάρξει άλλο πρόσωπο στη γη μας, που να μπορεί να ανακαινίσει τον άνθρωπο. Το θαυμαστό με τον Ιησού Χριστό είναι ότι προκαλεί κάθε άνθρωπο και κάθε κοινωνία να Τον γευθεί. Η ριζική αλλαγή που φέρνει ο Ιησούς Χριστός είναι εμπειρική και συνειδητή. Αυτός που Τον ζητά για να γεννηθεί στη ζωή του νιώθει τη γέννησή Του. Ξέρει ότι ο Θεός τον αναγέννησε, τον μεταμόρφωσε σε μία νέα ζωή. Ξέρει ότι έχει αιώνια ζωή μετά τον θάνατο. Βλέπει την εσωτερική αλλαγή, την αλλαγή στο νου, της καρδιάς, της θέλησης. Ο άνθρωπος ανανεώνεται ριζικά και απόλυτα. Γίνεται καινούργιο δημιούργημα. Είναι πολύ εύκολο να κοιτάξουμε στα Συναξάρια και θα βρούμε αυτή την ριζική αλλαγή στην ζωή των Αγίων, σε μια ζωή ειλικρινούς πίστης και αγάπης στον Χριστό. Σε μια τέτοια ζωή μας καλούν τα Χριστούγεννα.

Τα φετινά Χριστούγεννα, λοιπόν, ας γίνουν μια μεγάλη ευκαιρία για κάθε άνθρωπο να ζητήσει τον Κύριο να γεννηθεί στη ζωή του. Το αστέρι που οδήγησε τους σοφούς μάγους στη Βηθλεέμ φωτίζει και σήμερα κάθε σοφό και ταπεινό άνθρωπο. Η προσκύνηση του βρέφους της Βηθλεέμ και η προσφορά της ζωής μας αντί για «χρυσό, λιβάνι και σμύρνα», θα φέρει πολλά και τεράστια αγαθά στη ζωή μας και στη ζωή των αγαπητών μας. Η αλλαγή κάθε ανθρώπου που έχει σαν συνέπεια την αλλαγή της κοινωνίας, εξαρτάται από το αν ο άνθρωπος ζητήσει και δεχθεί να γεννηθεί ο Ιησούς Χριστός στη ζωή του. Μα, γιατί να μην το κάνει;

Το Σύμβολον της Πίστεως

Πιστεύω εις ένα Θεόν, Πατέρα, Παντοκράτορα, ποιητήν ουρανού και γης, ορατών τε πάντων και αοράτων. Και εις ένα Κύριον Ιησούν Χριστόν, τον Υιόν του Θεού τον μονογενή, τον εκ του Πατρός γεννηθέντα προ πάντων των αιώνων. Φως εκ φωτός, Θεόν αληθινόν εκ Θεού αληθινού γεννηθέντα, ου ποιηθέντα, ομοούσιον τω Πατρί, δι' ου τα πάντα εγένετο. Τον δι' ημάς τους ανθρώπους και δια την ημετέραν σωτηρίαν κατελθόντα εκ των ουρανών, και σαρκωθέντα εκ Πνεύματος Αγίου, και Μαρίας της Παρθένου, και ενανθρωπήσαντα. Σταυρωθέντα τε υπέρ ημών επί Ποντίου Πιλάτου, και παθόντα, και ταφέντα. Και αναστάντα τη τρίτη ημέρα κατά τας Γραφάς. Και ανελθόνται εις τους ουρανούς, και καθεζόμενον εκ δεξιών του Πατρός. Και πάλιν ερχόμενον μετά δόξης κρίναι ζώντας και νεκρούς, Ου της Βασιλείας ουκ έσται τέλος. Και εις το Πνεύμα το Αγιον, το Κύριον, το Ζωοποιόν, το εκ του Πατρός εκπορευόμενον, το συν Πατρί και Υιώ συμπροσκυνούμενον και συνδοξαζόμενον, το λαλήσαν διά των Προφητών. Εις Μίαν, Αγία, Καθολικήν, και Αποστολικήν Εκκλησίαν. Ομολογώ έν Βάπτισμα εις άφεσιν αμαρτιών. Προσδοκώ Ανάστασιν νεκρών, και ζωήν του μέλλοντος αιώνος. Αμήν.

Θα μας βρείτε

Σατωβριάνδου 31 - AΘHNA 104 31 1ος όροφος  (η είσοδος μας είναι διαφορετική της πολυκατοικίας)

Τηλέφωνο: 2105227726

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Top