Ζωή Αγάπης και Λιτότητας

elpida«Δεν πρέπει κανείς να επιδιώκει ό,τι βολεύει τον ίδιο, αλλά ό,τι βοηθάει τον άλλον» (Α’ Κορινθ. 10:24).

Ζούμε σε πολύ δύσκολους καιρούς. Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι απελπιστική. Οι περισσότεροι από εμάς έχουν χτυπηθεί από νέα βάναυσα μέτρα. Βρισκόμαστε σε τραγική οικονομική και κοινωνική κατάσταση.

Η σύγχρονη αχαραχτήριστη επιδίωξη του ατομικού συμφέροντος σε βάρος του κοινωνικού, οδηγεί την αγαπημένη μας Πατρίδα στην καταστροφή. Τα πολλά ηθικά, κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα λύνονται με ένα πνεύμα θυσίας και αγάπης για τον τόπο αυτό. Ιδιαίτερα, όσοι από είμαστε συνειδητοί Χριστιανοί, πρέπει να είμαστε διατεθειμένοι να πληρώσουμε οποιοδήποτε κόστος για να βγει η χώρα μας από το αδιέξοδο. Ας μη φοβόμαστε. Ο Θεός γνωρίζει και θα μας βοηθήσει.

Η Ορθόδοξη Παράδοση μιλά για συνετή χρησιμοποίηση των υλικών μέσων και αγαθών και για πρακτική αγάπη και υπηρεσία προς τον συνάνθρωπό μας. Η σύγχρονη κρίση, σχεδόν σε όλους τους τομείς της ζωής, απαιτεί μια συγκεκριμένη και μετρημένη οικονομική ζωή. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Πατρίδα μας είναι εθνικό και αφορά όλους μας.

Η στοιχειώδης, λοιπόν, σύνεση και ανθρωπιά απαιτεί να σταματήσουμε να ζητάμε να ικανοποιήσουμε πρώτα απ’ όλα τον εαυτό μας με παράλογες δραστηριότητες και διασκεδάσεις. Η χριστιανική ζωή είναι ζωή λιτότητας και σοφής διαχείρισης των οικονομικών μας. Όλοι οι άνθρωποι του Θεού ήταν ευτυχισμένοι και χαρούμενοι μόνο με τα απαραίτητα. Ο Απ. Παύλος λέει: «Όταν έχουμε, λοιπόν, τροφές και ενδύματα, θα αρκεστούμε σ’ αυτά» (Α’ Τιμ. 6:8).Δεν χρειάζονται πολλά αγαθά για να ζήσουμε. Η Πατρίδα μας έχει πολλές καλές νόστιμες και προσιτές σε τιμές τροφές. Ας αγαπούμε να τρώμε, να ντυνόμαστε, να διασκεδάζουμε με εξυπνάδα και λιτότητα. Για κάποιο χρονικό διάστημα, ας εγκαταλείψουμε τις επιδεικτικές εκδηλώσεις, το ακριβό ντύσιμο, το παράλογο σπάταλο γλέντι.

Η αγάπη στην Πατρίδα μας και στο συμπατριώτη μας, μας καλεί σε μια συνετή και λιτή ζωή. Η αγάπη και η θυσία για το καλό του άλλου γεμίζει πρώτα εμάς και μας κάνει ευτυχισμένους και ύστερα τους άλλους. Η ιστορία μάς διδάσκει ότι πολλά έθνη καταστράφηκαν, όχι από εξωτερικούς εχθρούς, αλλά από τη διαφθορά που υπήρχε στα έθνη αυτά. Ιδιαίτερα από τη διαφθορά που προκαλεί η φιλαυτία, η επίδειξη, η αδικία και η άστατη οικονομική και κοινωνική ζωής μας. Όσοι αγαπούμε την Πατρίδα μας, πρέπει να δείξουμε την αγάπη μας με ηρωικές πράξεις λιτότητας, οικονομίας και υποταγής στις θυσίες που απαιτούνται για μια οικονομική και κοινωνική ανόρθωση. Όταν τα κάνουμε αυτά, ο Θεός θα φροντίσει για τα υπόλοιπα. Ας μη φοβόμαστε.

Μιχάλης Κανταρτζής

Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο