Μπορείς να Νικήσεις τη Δυστυχία

elpidaΔύο πουλάκια πάνω σ’ ένα σύρμα κουβεντιάζουν. Το ένα λέει στο άλλο: «Γιατί οι άνθρωποι που περπατούν κάτω από μας είναι ανήσυχοι και δυστυχισμένοι;» Το άλλο πουλάκι απαντά:«Φαίνεται, δεν θα έχουν Θεό όπως εμείς να τους φροντίζει.»

Η σύγχρονη πολυσύνθετη και πολυδιάστατη ζωή δημιουργεί δυσάρεστες ψυχικές, καταστάσεις, που οδηγούν πολλές φορές σε άγχος και κατάθλιψη. Ο τρόπος που έχουμε διαμορφώσει την ατομική, την κοινωνική, ακόμη και τη οικογενειακή μας ζωή δεν προσφέρει ικανοποιητική ευχαρίστηση και ωφέλεια. Έτσι, ο άνθρωπος της εποχής μας φορτώνεται κάθε μέρα με εικόνες και εμπειρίες, που τον κάνουν δυστυχισμένο και ανήμπορο να αντιδράσει.

Η Αγία Γραφή, για το σύγχρονο κουρασμένο και δυστυχισμένο άνθρωπο που ξεκινάει κατσούφης και βαρύς μια καινούργια μέρα, αναφέρει τα παρακάτω:«Αυτή είναι η μέρα η γιορτινή, είναι του Κυρίου το έργο. Ας νιώσουμε αγαλλίαση και ευφροσύνη τη μέρα αυτή» (Ψαλμ. 118:24). Αυτές οι ενθαρρυντικές λέξεις είναι ένα δυνατό πνευματικό τονωτικό για ν’ αρχίσει κανείς την ημέρα του σωστά. Όταν αρχίσεις με αισιοδοξία την ημέρα, τότε έχεις πολλές πιθανότητες να τη ζήσεις και να την τελειώσεις σωστά και θετικά.

Κάθε καινούργια μέρα είναι και μια μεγάλη ευκαιρία να κτίσει κάποιος μια καλύτερη κι ευτυχισμένη ζωή. Ας θυμόμαστε πως ό,τι δημιουργούμε μέσα μας, αυτό είναι που κυριαρχεί στη ζωή μας. Η πιο αποτελεσματική μέθοδος για μια καλή μέρα είναι να γεμίσει ο άνθρωπος το νου του με δυνατές αισιόδοξες και θετικές σκέψεις.

 

Από τον ίδιο τον άνθρωπο εξαρτάται το αν θα είναι ευτυχισμένος ή δυστυχισμένος. Είναι πάρα πολύ μεγάλη ευλογία να συνηθίσει κάποιος να χαίρεται, να κάνει χαρούμενες σκέψεις και να περιμένει να του συμβούν ευχάριστα γεγονότα. Οι ψυχολόγοι μάς λένε πως ό,τι προσφέρουμε γύρω μας, αυτό και εισπράττουμε. Συμβαίνει όμως κάτι παράξενο, αλλά αληθινό. Ελκύουμε στη ζωή μας πράγματα όμοια μ’ αυτά που είμαστε, με αυτά που σκεπτόμαστε, με αυτά που θέλουμε. Αόρατα, αλλά πραγματικά, εκπέμπουμε γύρω μας κύματα της εσωτερικής μας ζωής, που βρίσκουν τα όμοιά τους και επιστρέφουν πάλι σ’ εμάς. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να σκεπτόμαστε, να επιδιώκουμε και να επιθυμούμε την αγάπη, τη χαρά, την ειρήνη, τη γαλήνη, την ηρεμία, την ευτυχία και όλα τα όμορφα και ωφέλιμα πράγματα στη ζωή.

Ο Κύριος Ιησούς Χριστός, όταν μίλησε στους μαθητές Του για την υπέροχη και άφθονη ζωή που τους προσέφερε, είπε τα παρακάτω: «Σας τα είπα αυτά, ώστε η χαρά η δική μου να είναι μέσα σας, κι η χαρά σας να είναι ολοκληρωμένη» (Ιωαν. 15:11). Οι συνειδητοί Χριστιανοί είναι ευτυχισμένοι άνθρωποι. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν αντιμετωπίζουν καταστάσεις που τους δημιουργούν πόνο. Μέσα όμως στις δύσκολες αυτές καταστάσεις, έχουν τον Κύριο, ζωντανό και μοναδικό βοηθό. Είναι γεμάτοι από αγαλλίαση και χαρά, επειδή έχουν την ανεκτίμητη εμπειρία της νίκης επάνω στη δυστυχία.

Ο Θεάνθρωπος Ιησούς Χριστός είναι το μόνο πρόσωπο που μπορεί να κάνει τον άνθρωπο ευτυχισμένο. Είναι το μοναδικό πρόσωπο που με τη δύναμή Του αλλάζει ριζικά τον άνθρωπο. Η πρόσκλησή Του που γίνεται πραγματικότητα είναι: «Ελάτε σε μένα όλοι όσοι κοπιάζετε κι είστε φορτωμένοι, κι εγώ θα σας ξεκουράσω… και οι ψυχές σας θα βρουν ξεκούραση» (Ματθ. 11:28,29).«Εγώ ήρθα για να έχετε ζωή και μάλιστα ζωή περίσσια». (Ιωάν. 10:10). Κάθε άλλη ευτυχία, εκτός από την ευτυχία που δίνει δωρεάν ο Ιησούς Χριστός, είναι εφήμερη και οδηγεί στην απογοήτευση, στο άγχος και στη δυστυχία. Ο Ιησούς Χριστός έχει «ειδικευτεί» μέσα στους αιώνες να μετατρέπει τη δυστυχία σε ευτυχία και να κάνει το δυστυχισμένο άνθρωπο ευτυχισμένο.

Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο