Ο Φόβος Μπορεί να Νικηθεί

elpidaΗ μεγαλύτερη δύναμη του σύμπαντος είναι το Άγιο Πνεύμα, το τρίτο Πρόσωπο της Αγίας Τριάδος. Ο άνθρωπος που ειλικρινά μετανοεί και ζητά συγχώρηση από τον Θεό, το Άγιο Πνεύμα τον καθαρίζει από κάθε αμαρτία και παραμένει μέσα του και μαζί του. Η καθημερινή προσωπική του σχέση με τον Θεό και η ειλικρινής συμμετοχή του στην μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας, τον βοηθούν να νικάει κάθε κακό μέσα του. Οι δυνάμεις του κακού εργάζονται και προσπαθούν να τον αποσπάσουν από την αγκαλιά του Πατέρα Θεού, να τον τρομοκρατήσουν και να τον κάνουν να επιστρέψει πίσω στην αμαρτία. Ο Θεός όμως των αγίων Προφητών, Αποστόλων και Πατέρων της Εκκλησίας, με τη δύναμη του Αγίου Πνεύματος, τον κρατάει κοντά Του.

Ο φόβος είναι αποτέλεσμα χαλαρότητας και ατονίας της πνευματικής ζωής. Δημιουργείται όταν η υπόληψη ενός προσώπου βρίσκεται σε κίνδυνο. Ο άνθρωπος όμως, με τη βοήθεια του Θεού, μπορεί να σταθεί θαρραλέα απέναντι στο φόβο και να τον νικήσει.

Το να φοβάται κάποιος δεν είναι κακό. Υπάρχουν φυσικοί φόβοι που τους αντιμετωπίζουμε σχεδόν κάθε μέρα. Κάποιος φοβάται τα ζώα, το νερό, τους κλειστούς χώρους. Εκείνο όμως που πρέπει να προσέξουμε είναι να μη μεγαλοποιούμε τον κίνδυνο, γιατί τότε αντιδρούμε αφύσικα, πανικοβαλλόμαστε και δεν μπορούμε να ελέγξουμε τα συναισθήματά μας.

Ας θυμόμαστε πάντοτε ότι ο Θεός είναι πιο δυνατός από κάθε φόβο και έxει τη δύναμη και τη θέληση να μας ελευθερώσει. Διαβάζουμε στην Αγία Γραφή: «Γιατί το Πνεύμα που μας έδωσε ο Θεός, δεν είναι πνεύμα δειλίας αλλά πνεύμα δύναμης κι αγάπης και σωφροσύνης» (Β’ Τιμ. 1:7). Το χωρίο αυτό μας δίνει τρεις αρχές.

1. Δεν μας λέει ότι οι φόβοι μας θα εξαφανιστούν. Αντιθέτως, μας λέει ότι ο Κύριος μάς δίνει τη δύναμη να τους νικήσουμε. Ο Ψαλμωδός βροντοφωνάζει με χαρά και ανακούφιση: «Τον Κύριο αποζήτησα και μ’ αποκρίθηκε, με λύτρωσε απ’ όλους μου τους φόβους μου» (Ψαλμ. 34:5). Ο Θεός ακούει τις προσευχές μας και έρχεται ελευθερωτής στους φόβους μας.

2. Η χριστιανική ζωή περιέχει και τις αναγκαίες πηγές και δυνάμεις για να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα και τους φόβους μας. Ο προφήτης Ησαΐας, γνωρίζοντας καλά τον Θεό, μας μεταφέρει τις σκέψεις Του και τις διαθέσεις Του με τα παρακάτω λόγια: «Εγώ είμαι μαζί σου, μη φοβάσαι. Εγώ είμαι ο Θεός σου, μην τρομάζεις. Θα σ’ ενισχύσω, θα σε βοηθήσω, θα σε στηρίξω με το δίκαιο χέρι μου, το δυνατό» (Ησαΐας 41:10). Ας μη φοβόμαστε, λοιπόν, από τίποτα κι από κανέναν, διότι μεγαλύτερη δύναμη από τον Θεό δεν υπάρχει (Ησαΐας 35:3,4, Εβρ. 13:6).

3. Μια ζωή χωρίς φόβο απαιτεί σωστή πνευματική λογική – σωφροσύνη. Ο φόβος εμποδίζει τον άνθρωπο να σκεφτεί σωστά, μπλοκάρει το μυαλό, ενώ η δύναμη του Θεού διώχνει το φόβο. Ο Απ. Ιωάννης γράφει: «Όποιος αγαπάει δεν φοβάται. Η τέλεια αγάπη διώχνει το φόβο. Γιατί ο φόβος σχετίζεται με την τιμωρία και όποιος φοβάται την τιμωρία δείχνει ότι δεν έχει φτάσει στην τέλεια αγάπη» (Α’ Ιωάν. 4:18).

Ο Θεός, λοιπόν, έχει τη δύναμη και τη θέληση να διώξει κάθε φόβο απ’ τη ζωή μας. Ο Απ. Παύλος βροντοφωνάζει: «Όταν ο Θεός είναι με το μέρος μας, ποιος μπορεί να είναι εναντίον μας; Εμείς, όμως βγαίνουμε νικητές απ’ όλες αυτές τις δυσκολίες με τη βοήθεια του Χριστού, ο οποίος μας αγάπησε» (Ρωμ. 8:31,37).

Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο