«Ουκούν Εισέλθετε Πάντες Εις την Χαράν του Κυρίου Ημών»

xaraΣτην εποχή μας έχουμε γίνει παράξενα θλιμμένοι, σαν κάτι να έχει σπάσει μέσα μας. Δύσκολους καιρούς περνάμε, αυτό είναι γεγονός. Δυσάρεστες ειδήσεις ακούμε, που πολλές φορές μας αφαιρούν το κουράγιο, την εμπιστοσύνη μας και την ελπίδα στον Δημιουργό μας.

Ο Θεός δημιούργησε τα πάντα με πλήρη σοφία, με αγάπη που δεν συλλαμβάνει πολλές φορές ο πεπερασμένος νους μας. Η χαρά είναι, γενικά, η επιδίωξη κάθε ανθρώπου. Όλοι μας επιζητούμε τη χαρά. Σημασία όμως έχει πώς και πού την επιζητούμε.

Χαρά σημαίνει πληρότητα. Μία ήρεμη, ειρηνική, χριστιανική χαρά, που έχει τη δύναμη να διώξει από το νου και την ψυχή κάθε ίχνος μελαγχολίας, αβεβαιότητας, θλίψης.

Όλη η Γραφή διαχέεται από τη χαρά, τη χαρά που χαρίζει ο Θεός στους πιστούς Του. Αυτό συμβαίνει μόνον όταν έχουμε τον Θεό στη ζωή μας, που είναι η πηγή της ειρήνης, της χαράς και της πληρότητας. Τότε η χαρά φωλιάζει μέσα στην ψυχή μας και οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίζεται με ειρήνη ψυχής.

Γεμάτη χαρά είναι η ευχή του Ιωάννου Χρυσοστόμου που διαβάζεται μετά την Ανάσταση: «Ει τις δούλος ευγνώμων, εισελθέτω χαίρων εις την χαράν του Κυρίου αυτού.» «Ουκούν εισέλθετε πάντες εις την χαράν του Κυρίου. Ανέστη Χριστός και χαίρουσιν οι άγγελοι».

Στην παραβολή του Ασώτου, λέει ο πατέρας: «Έπρεπε να ευφρανθούμε και να χαρούμε, γιατί ο αδερφός νεκρός ήταν και ανέζησε». Άρα η χαρά ανήκει στον ουρανό, επομένως είναι δώρο ουράνιο, θείο. Ο Κύριός μας πολλές φορές μίλησε για τη χαρά Του, όταν ζούσε πάνω στη γη. «Συ δούλε αγαθέ και πιστέ, είσελθε εις την χαράν του Κυρίου σου» είπε ο Κύριος σ’ αυτόν που πήγε τα τάλαντα και τα καρποφόρησε. Αλλού λέει ο Κύριος: «Τη χαρά που νιώθετε όταν είστε κοντά μου, κανείς δεν μπορεί να σας την αφαιρέσει».

Όταν ζούμε κοντά στον Θεό, Τον επικαλούμεθα, μιλάμε μαζί Του. Πώς ο Κύριός μας να μην μας ακούσει; Επομένως, αυτή η χαρά, η δυσεύρετη στην εποχή μας, η πραγματική, η βαθιά, η ειρηνική, μόνο κοντά στον Θεό υπάρχει.

Ας παρακαλούμε καθημερινά να μας αυξάνει ο Θεός σε αγάπη και πίστη και τότε να είμαστε σίγουροι ότι από τη ζωή μας θα απομακρύνεται το άγχος, η θλίψη και η απαισιοδοξία. Θα είμαστε οι χαρούμενοι άνθρωποι, έτσι όπως το θέλει ο Δημιουργός μας!

Ευλογημένο καλοκαίρι!

Φωτεινή Ηλιοπούλου, Εκπαιδευτικός

Γι’ αυτό μπορεί να σώζει για πάντα όσους μέσω αυτού πλησιάζουν το Θεό. Ζει αιώνια, για να μεσιτεύει γι’ αυτούς

(Προς Εβραίους 7:25)

Εκτύπωση Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο