Πως Χωριζόμαστε Απ’ Τον Θεό
  • μέγεθος γραμματοσειράς +

Ιανουάριος - Φεβρουάριος 2022

 

Πως Χωριζόμαστε Απ’ Τον Θεό

ypsosisstavrou

 

 

Τι Ηγουμένη Μόνικα, Ι.Μ. Αγίου Νεκταρίου Τρικόρφου, Φωκίδας
(Περίληψη από την ομιλία της στα «Δημήτρια» Ι. Ν. Αγίου Δημητρίου
(Δήμος Αγίου Δημητρίου, Αθήνα) στις 16/10/2021)


Ο Χριστός έρχεται μέσα μας με την βάπτιση. Όμως, τα δικά μας θελήματα μας χωρίζουν απ’ Αυτόν.

Στον Παράδεισο μας έβαλε ο Θεός και είχαμε κοινωνία μαζί Του.

Το δικό μας θέλημα μας αποχώρισε από τον Θεό και βγήκαμε απ’ τον Παράδεισο.

Τώρα, ο Θεός έκανε κάτι το αδιανόητο. Έδωσε την δυνατότητα σ’ εμάς να μπαίνει με την βάπτιση μέσα μας. «Όσοι εις Χριστόν εβαπτίσθητε, Χριστόν ενεδύσασθε.» Ήρθε δηλαδή σε μας, αντί εμείς να πάμε σ’ Αυτόν. «Η Βασιλεία του Θεού εντός ημών εστί.»

Απομένει, λοιπόν, εμείς να ενωθούμε μαζί Του, όταν θελήσουμε το δικό Του θέλημα, αφήνοντας στην άκρη το δικό μας θέλημα.
Με τον τρόπο αυτό, εμπιστευόμαστε ολόκληρη τη ζωή μας στα χέρια Του και το μόνο που κάνουμε είναι να Τον αγαπάμε, όπως το μικρό παιδί αγαπά την μαμά του και δεν άγχεται τι θα φάει, τι θα πιει, τι θα ντυθεί, διότι είναι απόλυτα σίγουρο ότι η μαμά θα φροντίσει για όλα.

Κάπως έτσι λειτουργεί και η σχέση με το Θεό, δια του Ιησού Χριστού που ήρθε μέσα μας με τη βάπτιση. Αν συνεχίζω τα δικά μου «θέλω» είναι σαν να βάζω στην άκρη τον Χριστό, μάλιστα λέγοντάς Του: «Εσύ μη μιλάς. Εγώ ξέρω. Εγώ αυτό θέλω». Και έτσι χωριζόμαστε από τον Χριστό και έρχονται ένα σωρό προβλήματα στη ζωή μας, που μάλιστα είναι και άλυτα, διότι η αιτία τους δεν είναι κάποια σωματική βλάβη κ.λπ., αλλά ο αποχωρισμός μας από τον Θεό.

Ειρήνη, λοιπόν, με το Θεό σημαίνει «γεννηθήτω το θέλημα Σου» και ΟΧΙ το θέλημά μου.

 

Το Σύμβολον της Πίστεως

Πιστεύω εις ένα Θεόν, Πατέρα, Παντοκράτορα, ποιητήν ουρανού και γης, ορατών τε πάντων και αοράτων. Και εις ένα Κύριον Ιησούν Χριστόν, τον Υιόν του Θεού τον μονογενή, τον εκ του Πατρός γεννηθέντα προ πάντων των αιώνων. Φως εκ φωτός, Θεόν αληθινόν εκ Θεού αληθινού γεννηθέντα, ου ποιηθέντα, ομοούσιον τω Πατρί, δι' ου τα πάντα εγένετο. Τον δι' ημάς τους ανθρώπους και δια την ημετέραν σωτηρίαν κατελθόντα εκ των ουρανών, και σαρκωθέντα εκ Πνεύματος Αγίου, και Μαρίας της Παρθένου, και ενανθρωπήσαντα. Σταυρωθέντα τε υπέρ ημών επί Ποντίου Πιλάτου, και παθόντα, και ταφέντα. Και αναστάντα τη τρίτη ημέρα κατά τας Γραφάς. Και ανελθόνται εις τους ουρανούς, και καθεζόμενον εκ δεξιών του Πατρός. Και πάλιν ερχόμενον μετά δόξης κρίναι ζώντας και νεκρούς, Ου της Βασιλείας ουκ έσται τέλος. Και εις το Πνεύμα το Αγιον, το Κύριον, το Ζωοποιόν, το εκ του Πατρός εκπορευόμενον, το συν Πατρί και Υιώ συμπροσκυνούμενον και συνδοξαζόμενον, το λαλήσαν διά των Προφητών. Εις Μίαν, Αγία, Καθολικήν, και Αποστολικήν Εκκλησίαν. Ομολογώ έν Βάπτισμα εις άφεσιν αμαρτιών. Προσδοκώ Ανάστασιν νεκρών, και ζωήν του μέλλοντος αιώνος. Αμήν.

Θα μας βρείτε

Σατωβριάνδου 31 - AΘHNA 104 31 1ος όροφος  (η είσοδος μας είναι διαφορετική της πολυκατοικίας)

Τηλέφωνο: 2105227726

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Top