Στη Γιορτή της Μητέρας
  • μέγεθος γραμματοσειράς +

Μάιος - Ιούνιος 2018

 

Μία ημέρα του Μαΐου είναι αφιερωμένη στη μητέρα. Καθιερώθηκε αυτή η γιορτή προς τιμή της, γιατί η παρουσία της είναι πάντα ζωντανή μέσα μας και γύρω μας, αφότου πλάστηκε ο κόσμος. Ο καθένας μας για τη δική του μητέρα, μα και όλοι μας γι’ αυτή τη μορφή, νιώθουμε απέραντη αγάπη, γιατί είναι το πρόσωπο που μας έφερε στη ζωή και συνεχώς φροντίζει για μας, μέχρι να φύγει απ’ αυτή τη ζωή.

Προσεύχεται για τα παιδιά της που έφερε στον κόσμο, που τα βλέπει να μεγαλώνουν, να προοδεύουν και στέκει πάντα δίπλα τους. Η αγάπη της δεν έχει σύνορα, ούτε φραγμούς. Απέραντη σαν τη θάλασσα και τον ουρανό, αστείρευτη σαν το φως των αστεριών. Στης μάνας τη θερμή αγκαλιά βρεθήκαμε απ’ την πρώτη στιγμή της ύπαρξής μας. Και τι δεν έκανε και τι δεν θα μπορούσε να κάνει για τα παιδιά της! Να σκύψει γεμάτη στοργή στην κούνια ή στα κρεβάτια των παιδιών της γεμάτη αγάπη και ενδιαφέρον, να βρει την αιτία της αρρώστιας τους. Είναι γι’ αυτή ολόκληρος ο κόσμος, ο μοναδικός σκοπός της ζωής της, η προσδοκία της ψυχής της.

Ο Ιησούς στην ανθρώπινη υπόστασή του, αν και Θεός, από μητέρα γεννήθηκε και αγαπήθηκε και σ’ αυτήν στηρίχτηκε στα πρώτα Του βήματα. Και αυτή θυμήθηκε, αφήνοντας την ύστατη πνοή Του λέγοντας: «Γύναι, ιδού ο υιός σου» και προς τον μαθητή Του, που ιδιαίτερα αγαπούσε: «Ιδού η μήτηρ σου».

Το να είσαι μάνα σημαίνει ότι διαρκώς διορθώνεις τον εαυτό σου. Βλέπεις τα λάθη σου, τις ατέλειές σου και προσπαθείς να αλλάξεις. Όταν είσαι μάνα, απαιτείται να έχεις ψυχραιμία στις αναποδιές και γενναιότητα στις δοκιμασίες. Να μη φανερώνεις και μεταδίδεις τα άγχη σου στα παιδιά σου, να κρατάς παντού το μέτρο, να συγχωρείς, να παραβλέπεις πολλά.

Μα πάνω απ’ όλα πρέπει να ξέρεις να προσεύχεσαι για τα παιδιά σου, για τους κινδύνους που καραδοκούν, για την ψυχική και σωματική τους υγεία. Οι σοφοί έχουν μιλήσει για το ρόλο της μητέρας και του πατέρα στη διαμόρφωση του χαρακτήρα και στην αγωγή του παιδιού. Αυτή είναι ο φύλακας του σπιτιού, ο συνεκτικός κρίκος όλης της οικογένειας.

Αυτή τη μητέρα που μας έφερε στον κόσμο και μας χάρισε το πρώτο χάδι και φίλημα, τη γιορτάζουμε μέσα στο Μάιο. Αυτή είναι το αιώνιο σύμβολο της αγάπης και της ομόνοιας. Για τέτοιες μητέρες ο ποιητής γράφει:

 

Μάνα! Δε βρίσκεται λέξη καμία,

να’ χει στον ήχο της τέτοια αρμονία.

Σαν ποιος να σ’ άκουσε με στήθος κρύο,

όνομα θείο;

 

Ηλιοπούλου Φωτεινή, Εκπαιδευτικός

Το Σύμβολον της Πίστεως

Πιστεύω εις ένα Θεόν, Πατέρα, Παντοκράτορα, ποιητήν ουρανού και γης, ορατών τε πάντων και αοράτων. Και εις ένα Κύριον Ιησούν Χριστόν, τον Υιόν του Θεού τον μονογενή, τον εκ του Πατρός γεννηθέντα προ πάντων των αιώνων. Φως εκ φωτός, Θεόν αληθινόν εκ Θεού αληθινού γεννηθέντα, ου ποιηθέντα, ομοούσιον τω Πατρί, δι' ου τα πάντα εγένετο. Τον δι' ημάς τους ανθρώπους και δια την ημετέραν σωτηρίαν κατελθόντα εκ των ουρανών, και σαρκωθέντα εκ Πνεύματος Αγίου, και Μαρίας της Παρθένου, και ενανθρωπήσαντα. Σταυρωθέντα τε υπέρ ημών επί Ποντίου Πιλάτου, και παθόντα, και ταφέντα. Και αναστάντα τη τρίτη ημέρα κατά τας Γραφάς. Και ανελθόνται εις τους ουρανούς, και καθεζόμενον εκ δεξιών του Πατρός. Και πάλιν ερχόμενον μετά δόξης κρίναι ζώντας και νεκρούς, Ου της Βασιλείας ουκ έσται τέλος. Και εις το Πνεύμα το Αγιον, το Κύριον, το Ζωοποιόν, το εκ του Πατρός εκπορευόμενον, το συν Πατρί και Υιώ συμπροσκυνούμενον και συνδοξαζόμενον, το λαλήσαν διά των Προφητών. Εις Μίαν, Αγία, Καθολικήν, και Αποστολικήν Εκκλησίαν. Ομολογώ έν Βάπτισμα εις άφεσιν αμαρτιών. Προσδοκώ Ανάστασιν νεκρών, και ζωήν του μέλλοντος αιώνος. Αμήν.

Θα μας βρείτε

Σατωβριάνδου 31 - AΘHNA 104 31 1ος όροφος  (η είσοδος μας είναι διαφορετική της πολυκατοικίας)

Τηλέφωνο: 2105227726

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Top