StBasilapolytikiomesaΤην ακριβή ερμηνεία της θείας αυτής προσταγής μας αναπτύσσει σε μια υπέροχη ποιμαντική του ομιλία ο άγιος Βασίλειος ο Μέγας. Σύμφωνα με τους μελετητές του έργου του, ο λόγος εις το Πρόσεχε σεαυτώ – ως «λόγο αξιοθαύμαστο και γεμάτο από κάθε σοφία» τον αξιολογεί ο όσιος Πέτρος ο Δαμασκηνός– είναι ο σπουδαιότερος ηθικός λόγος του και αποτελεί επιτομή της ορθόδοξης ανθρωπολογίας.

Ο άγιος ιεράρχης μας καλεί να μαζέψουμε τον νου μας από τη μάταιη περιπλάνηση στην κενότητα της κοσμικής ζωής και να τον στρέψουμε προσεκτικά στον εσωτερικό μας άνθρωπο, για να γνωρίσουμε τον πραγματικό μας εαυτό.

Τι είμαστε; Ποιοι είμαστε; Από πού ήρθαμε και πού πηγαίνουμε; Ποιος είναι ο αληθινός σκοπός της ζωής μας; Ποια τα κύρια και ποια τα δευτερεύοντα στοιχεία της υπάρξεώς μας; Τι επιθυμεί η ψυχή μας, με ποια αισθήματα ζει, σε ποια κατάσταση βρίσκεται;

Η ειλικρινής αυτοεξέταση μας οδηγεί στην αυτογνωσία. Κι αυτή, αφού συνταιριαστεί με τη μετάνοια, τον πνευματικό ζήλο και την άγρυπνη φροντίδα μας για την τήρηση των ευαγγελικών εντολών, μας ανεβάζει σταδιακά στη θεογνωσία. Έτσι, η προσοχή του εαυτού μας γίνεται τελικά μια ενατένιση του Θεού, μια αίσθηση της παρουσίας του Θεού στη ζωή μας.

«Πρόσεχε σεαυτώ, ίνα προσέχης Θεώ», τονίζει ο θεοφόρος άγιος στο τέλος του λόγου του.

Η αποκλειστική προσκόλληση του σύγχρονου ανθρώπου στην άμετρη ικανοποίηση των ατομικών του βιοτικών αναγκών τον έχει στερήσει από την κοινωνία με τον αληθινό Θεό και τον συνάνθρωπό του και τον έχει οδηγήσει σε τραγικά υπαρξιακά αδιέξοδα.

 


 

Η Σωτηρία της Ψυχής

Ποτέ μη σκέφτεσαι ότι θα ζήσεις πολλά χρόνια, γιατί αυτό δεν εξαρτάται από σένα, αλλά από την πρόνοια του Θεού. Μόνον Εκείνος, που ορίζει χρόνους και καιρούς, γνωρίζει πότε συμφέρει την ψυχή μας να φύγουμε από τη ζωή αυτή. Μην επιζητείς πρόσκαιρο αγαθό, γιατί αυτά φεύγουν και διαλύονται σαν καπνός. Σκοπός σου να είναι μόνο η σωτηρία της ψυχής σου και τίποτε άλλο.

(Άγιος Ισαάκ ο Σύρος)

 


 

Αληθινά Χριστούγεννα

Ας γίνουμε όπως ο Χριστός, επειδή και ο Χριστός έγινε όμοιος με εμάς. Ας γίνουμε θεοί για χάρη Του, επειδή και εκείνος έγινε άνθρωπος για χάρη μας. Έλαβε το χειρότερο, για να μας δώσει το καλλίτερο. Έγινε φτωχός, για να πλουτίσουμε εμείς από την πτωχεία Του. Έλαβε δούλου μορφή, για να απολαύσουμε εμείς την ελευθερία. Κατέβηκε για να υψωθούμε. Υπέμεινε τους πειρασμούς, για να νικήσουμε. Υπέμεινε την ατίμωση, για να μας δοξάσει. Πέθανε, για να μας σώσει και ανέβηκε, για να μας σύρει κοντά Του από κάτω όπου βρισκόμασταν πεσμένοι και νεκρωμένοι από την αμαρτία.

Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος

 


 

Θες να δεις τον Θεό στην ζωή σου;

Κάνε Του το χατίρι φέτος τα Χριστούγεννα και κόψε ένα πάθος σου.

Το Σύμβολον της Πίστεως

Πιστεύω εις ένα Θεόν, Πατέρα, Παντοκράτορα, ποιητήν ουρανού και γης, ορατών τε πάντων και αοράτων. Και εις ένα Κύριον Ιησούν Χριστόν, τον Υιόν του Θεού τον μονογενή, τον εκ του Πατρός γεννηθέντα προ πάντων των αιώνων. Φως εκ φωτός, Θεόν αληθινόν εκ Θεού αληθινού γεννηθέντα, ου ποιηθέντα, ομοούσιον τω Πατρί, δι' ου τα πάντα εγένετο. Τον δι' ημάς τους ανθρώπους και δια την ημετέραν σωτηρίαν κατελθόντα εκ των ουρανών, και σαρκωθέντα εκ Πνεύματος Αγίου, και Μαρίας της Παρθένου, και ενανθρωπήσαντα. Σταυρωθέντα τε υπέρ ημών επί Ποντίου Πιλάτου, και παθόντα, και ταφέντα. Και αναστάντα τη τρίτη ημέρα κατά τας Γραφάς. Και ανελθόνται εις τους ουρανούς, και καθεζόμενον εκ δεξιών του Πατρός. Και πάλιν ερχόμενον μετά δόξης κρίναι ζώντας και νεκρούς, Ου της Βασιλείας ουκ έσται τέλος. Και εις το Πνεύμα το Αγιον, το Κύριον, το Ζωοποιόν, το εκ του Πατρός εκπορευόμενον, το συν Πατρί και Υιώ συμπροσκυνούμενον και συνδοξαζόμενον, το λαλήσαν διά των Προφητών. Εις Μίαν, Αγία, Καθολικήν, και Αποστολικήν Εκκλησίαν. Ομολογώ έν Βάπτισμα εις άφεσιν αμαρτιών. Προσδοκώ Ανάστασιν νεκρών, και ζωήν του μέλλοντος αιώνος. Αμήν.

Θα μας βρείτε

Σατωβριάνδου 31 - AΘHNA 104 31 1ος όροφος  (η είσοδος μας είναι διαφορετική της πολυκατοικίας)

Τηλέφωνο: 2105227726

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Top