Χριστούγεννα στις Ψυχές μας
  • μέγεθος γραμματοσειράς +

Νοέμβριος - Δεκέμβριος 2014

 

karabiAιώνες τώρα, κάθε χρόνο, γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα. Για μια ακόμη φορά καλούμεθα να εμβαθύνουμε στο μεγάλο μυστήριο της σαρκώσεως του Υιού του Θεού. Σταματά το μυαλό του ανθρώπου! Η απορία, η έκπληξη, το δέος γεμίζουν τις ψυχές μας. Η ανθρώπινη φύση είναι το ταπεινό και φτωχικό ένδυμα, που φόρεσε ο Χριστός για να κατέβει στη γη. Η υμνογραφία της Εκκλησίας μας, με την εμπνευσμένη ποίησή της και τη βαθιά θεολογία της, δίνει ένα ανυπέρβλητο και μοναδικό μεγαλείο στην ακολουθία των Χριστουγέννων. Το κοντάκιο:

<<Η Παρθένος σήμερον τον Υπερούσιον τίκτει και η γη το σπήλαιον τω απροσίτω προσάγει.>>

Μεγαλόπρεπο, πασίγνωστο και πολυαγαπημένο, υπογραμμίζει τη λεπτομέρεια, ότι, όταν γεννήθηκε ο Χριστός, ο Βασιλεύς των Βασιλέων, η γη δεν Του πρόσφερε παλάτια λαμπροστόλιστα, αλλά ένα ταπεινό σπήλαιο.

Ο Μέγας Βασίλειος ονομάζει τα Χριστούγεννα “γενέθλιον ημέρα της ανθρωπότητος”. Είναι το πιο θαυμαστό γεγονός, που έχει σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας καινούριας ζωής, μιας μεγάλης αλλαγής για όλους τους ανθρώπους. Αποκαλύπτει την αλήθεια για τον Θεό, για τη ζωή και το θάνατο. Άλλαξε την πορεία της Ιστορίας και την όψη του κόσμου.

Υπερφυσικό και ανεξιχνίαστο γεγονός η ενανθρώπιση του Θεού! Ο Υιός του Θεου έγινε Υιός του ανθρώπου, για να κάνει τους υιούς Του, υιούς του Θεού. Αν ο Χριστός δεν προσελάμβανε την ανθρώπινη φύση για να την μεταμορφώσει και να την αγιάσει, θα ήταν αδύνατη η σωτηρία του ανθρώπου και η θέωσή του.

Η θεία αγάπη που σαρκώθηκε, βρίσκει και φέτος έναν κόσμο αρνητικό, αιματοβαμμένο από πολέμους και συγκρούσεις, άθεο ή αδιάφορο. Γεννιέται όμως ο Θεός της αγάπης και προσφέρει τον εαυτό του για την αναγέννηση αυτού του κόσμου.

Ας προσευχηθούμε με όλη μας την καρδιά, αυτά τα Χριστούγεννα να είναι μια προσωπική συνάντηση με το Θείο Βρέφος. Ας προσευχηθούμε με όλη τη θέρμη της καρδιάς μας, να σταματήσουν οι πόλεμοι που μαστίζουν την ανθρωπότητα και η αγάπη του Θεού να γεμίσει τις καρδιές μας, για να φανούμε άξιοι της υψηλής αποστολής για το ανέβασμα από τα γήινα και εφήμερα, στον κόσμο των ιδεών, της λύτρωσης και του αγιασμού. Ας μη μείνει κανένας μας χωρίς να νιώσει στην καρδιά του αληθινά Χριστούγεννα.

Φωτεινή Ηλιοπούλου, Εκπαιδευτικός

Το Σύμβολον της Πίστεως

Πιστεύω εις ένα Θεόν, Πατέρα, Παντοκράτορα, ποιητήν ουρανού και γης, ορατών τε πάντων και αοράτων. Και εις ένα Κύριον Ιησούν Χριστόν, τον Υιόν του Θεού τον μονογενή, τον εκ του Πατρός γεννηθέντα προ πάντων των αιώνων. Φως εκ φωτός, Θεόν αληθινόν εκ Θεού αληθινού γεννηθέντα, ου ποιηθέντα, ομοούσιον τω Πατρί, δι' ου τα πάντα εγένετο. Τον δι' ημάς τους ανθρώπους και δια την ημετέραν σωτηρίαν κατελθόντα εκ των ουρανών, και σαρκωθέντα εκ Πνεύματος Αγίου, και Μαρίας της Παρθένου, και ενανθρωπήσαντα. Σταυρωθέντα τε υπέρ ημών επί Ποντίου Πιλάτου, και παθόντα, και ταφέντα. Και αναστάντα τη τρίτη ημέρα κατά τας Γραφάς. Και ανελθόνται εις τους ουρανούς, και καθεζόμενον εκ δεξιών του Πατρός. Και πάλιν ερχόμενον μετά δόξης κρίναι ζώντας και νεκρούς, Ου της Βασιλείας ουκ έσται τέλος. Και εις το Πνεύμα το Αγιον, το Κύριον, το Ζωοποιόν, το εκ του Πατρός εκπορευόμενον, το συν Πατρί και Υιώ συμπροσκυνούμενον και συνδοξαζόμενον, το λαλήσαν διά των Προφητών. Εις Μίαν, Αγία, Καθολικήν, και Αποστολικήν Εκκλησίαν. Ομολογώ έν Βάπτισμα εις άφεσιν αμαρτιών. Προσδοκώ Ανάστασιν νεκρών, και ζωήν του μέλλοντος αιώνος. Αμήν.

Θα μας βρείτε

Σατωβριάνδου 31 - AΘHNA 104 31 1ος όροφος  (η είσοδος μας είναι διαφορετική της πολυκατοικίας)

Τηλέφωνο: 2105227726

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Top