Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μεγάλες Κρίσεις στις Μέρες μας …
  • μέγεθος γραμματοσειράς +

Σεπτέμβριος - Οκτώβριος 2020

 

Μεγάλες Κρίσεις στις Μέρες μας …

virus

Ήταν οι αρχές του 2020, όταν ακούσαμε για έναν νέο, τουλάχιστον στα ελληνικά δρώμενα, ιό, ονόματι κορωνοϊό, που είχε ξεσπάσει κάπου στην Κίνα και όλοι νομίζαμε πως θα ήταν ένα τοπικό φαινόμενο. Σήμερα βλέπουμε πως έχει εξαπλωθεί στις 215 από το σύνολο των 237 χωρών του κόσμου και συνεχίζει να εξαπλώνεται! Ο αριθμός των κρουσμάτων στα μέσα Σεπτεμβρίου ξεπέρασε τα 30 εκατομμύρια και οι θάνατοι πλησιάζουν το 1 εκατομμύριο! (www.worldometeters.info/coronavirus/). Τα μέτρα προστασίας συνεχώς επαυξάνονται.

Ομοίως, προ μηνών αρχίσαμε να βλέπουμε την Τουρκία να ενεργεί έτσι, ώστε να επιδιώκει να περάσει το μήνυμα σε όλες τις χώρες του κόσμου πως επιζητεί μεγάλες αλλαγές στην νοτιοανατολική Μεσόγειο. Νομίζαμε πως ήταν κάτι το προσωρινό, όμως διαρκεί και επαυξάνεται.

Θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε καταγράφοντας και άλλα σοβαρά περιστατικά που δημιουργούν μόνιμες επιδράσεις στην καθημερινότητά μας παγκοσμίως.

Αυτό επίσης που έχει αλλάξει δραστικά είναι η αντίδραση του ανθρώπου. Παλαιότερα, λόγω παρόμοιων περιστατικών (πανδημίες, απειλές πολέμων, κλπ) οι άνθρωποι στρέφονταν αμέσως στον Θεό και αυτό φαινόταν δημόσια, διότι ζητούσαν από τους ιερείς και έκαναν όλοι μαζί δεήσεις, νηστείες, παρακλήσεις κλπ. Σήμερα, μένουμε κυρίως στο να συζητάμε επί ατέλειωτες ώρες για τα προβλήματα και πολύ λιγότερο να επιδιώκουμε λύσεις, ακόμη δε λιγότερο να ζητάμε το έλεος του Θεού. Μάλλον δεν βλέπουμε την δυνατότητα της επέμβασης του Θεού στη ζωή μας. Δεν έχει περάσει μέσω των οικογενειών και των δημόσιων δομών η πρακτική της θείας βοήθειας σε ώρες μεγάλων κρίσεων. Πολύ δε περισσότερο, σήμερα, δεν βλέπουμε την ανάγκη να ψάξουμε μέσα μας μήπως «στραβά αρμενίζουμε» και επιδιώκουμε να ισιώσουμε τον δήθεν «στραβό γυαλό».

Το σίγουρο είναι ένα πράγμα. Όσο θα μένουμε στον εαυτό μας δεν θα μπορούμε να γευτούμε την αγάπη του Θεού, ούτε την προστασία Του και θα αυξάνονται οι κρίσεις σαν τις παραπάνω. Κύριε ελέησον!!!

Κυριάκος Γεννάδης