Ζωή Αγάπης και Λιτότητας
  • μέγεθος γραμματοσειράς +

Ιούλιος - Αύγουστος 2017

 

Ζωή Αγάπης και Λιτότητας

elpida

«Δεν πρέπει κανείς να επιδιώκει ό,τι βολεύει τον ίδιο, αλλά ό,τι βοηθάει τον άλλον» (Α’ Κορινθ. 10:24).

 

Ζούμε σε πολύ δύσκολους καιρούς. Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι απελπιστική. Οι περισσότεροι από εμάς έχουν χτυπηθεί από νέα βάναυσα μέτρα. Βρισκόμαστε σε τραγική οικονομική και κοινωνική κατάσταση.

 

Η σύγχρονη αχαραχτήριστη επιδίωξη του ατομικού συμφέροντος σε βάρος του κοινωνικού, οδηγεί την αγαπημένη μας Πατρίδα στην καταστροφή. Τα πολλά ηθικά, κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα λύνονται με ένα πνεύμα θυσίας και αγάπης για τον τόπο αυτό. Ιδιαίτερα, όσοι από είμαστε συνειδητοί Χριστιανοί, πρέπει να είμαστε διατεθειμένοι να πληρώσουμε οποιοδήποτε κόστος για να βγει η χώρα μας από το αδιέξοδο. Ας μη φοβόμαστε. Ο Θεός γνωρίζει και θα μας βοηθήσει.

 

Η Ορθόδοξη Παράδοση μιλά για συνετή χρησιμοποίηση των υλικών μέσων και αγαθών και για πρακτική αγάπη και υπηρεσία προς τον συνάνθρωπό μας. Η σύγχρονη κρίση, σχεδόν σε όλους τους τομείς της ζωής, απαιτεί μια συγκεκριμένη και μετρημένη οικονομική ζωή. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Πατρίδα μας είναι εθνικό και αφορά όλους μας.

 

Η στοιχειώδης, λοιπόν, σύνεση και ανθρωπιά απαιτεί να σταματήσουμε να ζητάμε να ικανοποιήσουμε πρώτα απ’ όλα τον εαυτό μας με παράλογες δραστηριότητες και διασκεδάσεις. Η χριστιανική ζωή είναι ζωή λιτότητας και σοφής διαχείρισης των οικονομικών μας. Όλοι οι άνθρωποι του Θεού ήταν ευτυχισμένοι και χαρούμενοι μόνο με τα απαραίτητα. Ο Απ. Παύλος λέει: «Όταν έχουμε, λοιπόν, τροφές και ενδύματα, θα αρκεστούμε σ’ αυτά» (Α’ Τιμ. 6:8).Δεν χρειάζονται πολλά αγαθά για να ζήσουμε. Η Πατρίδα μας έχει πολλές καλές νόστιμες και προσιτές σε τιμές τροφές. Ας αγαπούμε να τρώμε, να ντυνόμαστε, να διασκεδάζουμε με εξυπνάδα και λιτότητα. Για κάποιο χρονικό διάστημα, ας εγκαταλείψουμε τις επιδεικτικές εκδηλώσεις, το ακριβό ντύσιμο, το παράλογο σπάταλο γλέντι.

 

Η αγάπη στην Πατρίδα μας και στο συμπατριώτη μας, μας καλεί σε μια συνετή και λιτή ζωή. Η αγάπη και η θυσία για το καλό του άλλου γεμίζει πρώτα εμάς και μας κάνει ευτυχισμένους και ύστερα τους άλλους. Η ιστορία μάς διδάσκει ότι πολλά έθνη καταστράφηκαν, όχι από εξωτερικούς εχθρούς, αλλά από τη διαφθορά που υπήρχε στα έθνη αυτά. Ιδιαίτερα από τη διαφθορά που προκαλεί η φιλαυτία, η επίδειξη, η αδικία και η άστατη οικονομική και κοινωνική ζωής μας. Όσοι αγαπούμε την Πατρίδα μας, πρέπει να δείξουμε την αγάπη μας με ηρωικές πράξεις λιτότητας, οικονομίας και υποταγής στις θυσίες που απαιτούνται για μια οικονομική και κοινωνική ανόρθωση. Όταν τα κάνουμε αυτά, ο Θεός θα φροντίσει για τα υπόλοιπα. Ας μη φοβόμαστε.

 

Μιχάλης Κανταρτζής

Το Σύμβολον της Πίστεως

Πιστεύω εις ένα Θεόν, Πατέρα, Παντοκράτορα, ποιητήν ουρανού και γης, ορατών τε πάντων και αοράτων. Και εις ένα Κύριον Ιησούν Χριστόν, τον Υιόν του Θεού τον μονογενή, τον εκ του Πατρός γεννηθέντα προ πάντων των αιώνων. Φως εκ φωτός, Θεόν αληθινόν εκ Θεού αληθινού γεννηθέντα, ου ποιηθέντα, ομοούσιον τω Πατρί, δι' ου τα πάντα εγένετο. Τον δι' ημάς τους ανθρώπους και δια την ημετέραν σωτηρίαν κατελθόντα εκ των ουρανών, και σαρκωθέντα εκ Πνεύματος Αγίου, και Μαρίας της Παρθένου, και ενανθρωπήσαντα. Σταυρωθέντα τε υπέρ ημών επί Ποντίου Πιλάτου, και παθόντα, και ταφέντα. Και αναστάντα τη τρίτη ημέρα κατά τας Γραφάς. Και ανελθόνται εις τους ουρανούς, και καθεζόμενον εκ δεξιών του Πατρός. Και πάλιν ερχόμενον μετά δόξης κρίναι ζώντας και νεκρούς, Ου της Βασιλείας ουκ έσται τέλος. Και εις το Πνεύμα το Αγιον, το Κύριον, το Ζωοποιόν, το εκ του Πατρός εκπορευόμενον, το συν Πατρί και Υιώ συμπροσκυνούμενον και συνδοξαζόμενον, το λαλήσαν διά των Προφητών. Εις Μίαν, Αγία, Καθολικήν, και Αποστολικήν Εκκλησίαν. Ομολογώ έν Βάπτισμα εις άφεσιν αμαρτιών. Προσδοκώ Ανάστασιν νεκρών, και ζωήν του μέλλοντος αιώνος. Αμήν.

Θα μας βρείτε

Σατωβριάνδου 31 - AΘHNA 104 31 1ος όροφος  (η είσοδος μας είναι διαφορετική της πολυκατοικίας)

Τηλέφωνο: 2105227726

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Top