Ελπίδα στην Απελπισία
  • μέγεθος γραμματοσειράς +

Μάρτιος - Απρίλιος 2017

 

elpida«Αποτυχία! Αποτυχία!» φώναξε απελπισμένα η δεκαοκτάχρονη κοπέλα και τσαλάκωσε με νευρικότητα το φύλλο εφημερίδας που κρατούσε. Όσο κι αν διάβασε προσεκτικά τα ονόματα, το δικό της δεν υπήρχε στη στήλη των επιτυχόντων. Μάταιο, λοιπόν, το διάβασμα, τόσα ξενύχτια, τόσες στερήσεις για τα έξοδα του φροντιστηρίου. Ένας ανείπωτος πόνος πέρασε σαν βέλος τη νεανική καρδιά.

 

«Αποτυχία στην επιλογή μου», λέει με σπαραγμό ο νέος που είχε δώσει όλη την αγάπη και την εμπιστοσύνη του στην όμορφη και γελαστή κοπέλα, η οποία τώρα αλλού χαρίζει την αγάπη της και τα νιάτα της.

 

Πόσες φορές η αποτυχία δεν οδηγεί στην απελπισία και σε απεγνωσμένα διαβήματα…. Γιατί η απελπισία είναι το πιο αποτελεσματικό μέσο που χρησιμοποιεί ο διάβολος για να καταστρέψει τον άνθρωπο.

 

Ο πόνος της απελπισίας αντιμετωπίζεται με το μοναδικό και αποτελεσματικό φάρμακο, που είναι η ελπίδα. Η ελπίδα, ενωμένη με την πίστη και την αγάπη, δίνει τη χαρά στη ζωή και τη νίκη πάνω στην απελπισία. Ο Ψαλμωδός μάς φωτίζει λέγοντας: «Γιατί είσαι περίλυπη ψυχή μου; Γιατί ταράττεσαι μέσα μου; Έλπισε στον Θεό». Σήκωσε τα μάτια σου ψηλά, δες τον λαμπρό ήλιο που κάποτε φτάνει στη δύση του, όμως υπάρχει η ελπίδα της ανατολής του πάλι το πρωί. Μη μένεις όμως στην ελπίδα. Προχώρησε στην πίστη στον Χριστό, τον Παντοδύναμο, τον Πανάγαθο, που αιώνες τώρα ελευθερώνει τον άνθρωπο από την απελπισία. Ζήτησε τη βοήθεια Του. Δεν θα σου την αρνηθεί.

 

Η εξέλιξη της σύγχρονης ζωής δεν προσφέρει καμιά ελπίδα για την αντιμετώπιση της απελπισίας. Οι άνθρωποι γίνονται όλο και περισσότερο υλιστές, ιδιοτελείς, φίλαυτοι, άγριοι και εγωκεντρικοί. Η μόνη φωτεινή αχτίδα βοήθειας είναι ο Χριστός. Ο Χριστός που δίνει, χωρίς να περιμένει να πάρει. Άνθρωποι απελπισμένοι από τη ζωή, όπως ο Ζακχαίος, ο Τελώνης, η Μαρία η Μαγδαληνή και ο ληστής πάνω στο σταυρό, βρήκαν παρηγοριά κι ελπίδα και μαζί με αυτούς αμέτρητοι άλλοι. Η απελπισία που τους κατείχε για την αμαρτωλή ζωή που ζούσαν εξαφανίστηκε και αναστήθηκε η ελπίδα μιας νέας ζωής εδώ κάτω στη γη, αλλά και μιας πιο υπέροχης ζωής μετά τον θάνατο.

 

Όποιος, λοιπόν, θέλει να ελευθερωθεί από την απελπισία που κάνει τη ζωή αφόρητη, δεν έχει παρά να στραφεί στον Χριστό και να ζητήσει την ελευθερία του απ’ όλα τα δεινά. Ο Θεάνθρωπος έχει τη δύναμη και τη θέληση να ελευθερώσει τον άνθρωπο από την απελπισία και να δώσει ελπίδα και δύναμη να συνεχίσει τη ζωή του με το κεφάλι ψηλά.

 

Μιχάλης Κανταρτζής 

Το Σύμβολον της Πίστεως

Πιστεύω εις ένα Θεόν, Πατέρα, Παντοκράτορα, ποιητήν ουρανού και γης, ορατών τε πάντων και αοράτων. Και εις ένα Κύριον Ιησούν Χριστόν, τον Υιόν του Θεού τον μονογενή, τον εκ του Πατρός γεννηθέντα προ πάντων των αιώνων. Φως εκ φωτός, Θεόν αληθινόν εκ Θεού αληθινού γεννηθέντα, ου ποιηθέντα, ομοούσιον τω Πατρί, δι' ου τα πάντα εγένετο. Τον δι' ημάς τους ανθρώπους και δια την ημετέραν σωτηρίαν κατελθόντα εκ των ουρανών, και σαρκωθέντα εκ Πνεύματος Αγίου, και Μαρίας της Παρθένου, και ενανθρωπήσαντα. Σταυρωθέντα τε υπέρ ημών επί Ποντίου Πιλάτου, και παθόντα, και ταφέντα. Και αναστάντα τη τρίτη ημέρα κατά τας Γραφάς. Και ανελθόνται εις τους ουρανούς, και καθεζόμενον εκ δεξιών του Πατρός. Και πάλιν ερχόμενον μετά δόξης κρίναι ζώντας και νεκρούς, Ου της Βασιλείας ουκ έσται τέλος. Και εις το Πνεύμα το Αγιον, το Κύριον, το Ζωοποιόν, το εκ του Πατρός εκπορευόμενον, το συν Πατρί και Υιώ συμπροσκυνούμενον και συνδοξαζόμενον, το λαλήσαν διά των Προφητών. Εις Μίαν, Αγία, Καθολικήν, και Αποστολικήν Εκκλησίαν. Ομολογώ έν Βάπτισμα εις άφεσιν αμαρτιών. Προσδοκώ Ανάστασιν νεκρών, και ζωήν του μέλλοντος αιώνος. Αμήν.

Θα μας βρείτε

Σατωβριάνδου 31 - AΘHNA 104 31 1ος όροφος  (η είσοδος μας είναι διαφορετική της πολυκατοικίας)

Τηλέφωνο: 2105227726

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Top