Όταν οι Άλλοι σε Απορρίπτουν
  • μέγεθος γραμματοσειράς +

Μάιος - Ιούνιος 2016

 

elpidaΤο να έχεις καλές σχέσεις με τους ανθρώπους και να τα πηγαίνεις καλά μαζί τους, είναι πολύ σημαντικό για μια ευτυχισμένη ζωή. Πολλοί νιώθουν απομονωμένοι και υποφέρουν, επειδή δεν καταφέρνουν να ενταχθούν στο κοινωνικό σύνολο και αισθάνονται πως ούτε καν ανήκουν σ’ αυτό. Οι άνθρωποι αυτοί υποφέρουν από ψυχικό πόνο και νιώθουν ότι οι άλλοι τους έχουν απορρίψει.

Υπάρχουν όμως άλλοι άνθρωποι, που καταφέρνουν να είναι αποδεκτοί από το περιβάλλον τους και να έχουν ευτυχισμένες σχέσεις με τους συνανθρώπους τους. Το μυστικό είναι ότι αγαπούν τους ανθρώπους. Αυτοί οι άνθρωποι θα δεχτούν αυτόν που απορρίπτουν οι άλλοι.

Για να έχεις, λοιπόν, φίλους, θα πρέπει κι εσύ να αγαπήσεις τους ανθρώπους και να φέρεσαι φιλικά.

Η Αγία Γραφή, που είναι η Σοφία και ο Λόγος του Θεού, μας δίνει τη λύση: «Πάνω απ’ όλα να έχετε αγάπη, που είναι ο σύνδεσμος όλων και οδηγεί στην τελειότητα» (Κολ. 3:14).

Για να έχεις σωστές σχέσεις με τους άλλους, η λέξη «κλειδί» είναι η Αγάπη. Όταν έχεις μια σωστή στάση πραγματικής καλής θέλησης, τότε το αποτέλεσμα είναι να δένεσαι με τους ανθρώπους και να δημιουργείται μια αρμονική σχέση ανάμεσα σ’ αυτούς και σε σένα. Όταν δείχνεις ασυνείδητα μια αρνητική στάση, αυτό σε ξεχωρίζει από το σύνολο. Οι γύρω σου καταλαβαίνουν αν τους συμπαθείς ή όχι. Έτσι, το πρώτο βήμα είναι να δείχνεις πραγματική αγάπη, μέχρι αυτή να γίνει η «δεύτερη φύση σου». Τότε μόνο θα προσελκύεις τους ανθρώπους και δεν θα τους απομακρύνεις.

Μια άλλη βασική αρχή για να είσαι αποδεκτός στους άλλους, είναι να μη δείχνεις ότι είσαι ανώτερός τους. Η Αγία Γραφή μας συμβουλεύει: «Μην υπερηφανεύεστε και τους σπουδαίους μην κάνετε! Για τα αμαρτωλά σας σχέδια μην καυχιέστε» (Α’ Σαμουήλ 2:3).

Οι άνθρωποι απομακρύνονται από τους υπερήφανους και τους αλαζόνες. Υπάρχουν άνθρωποι που συχνά κάνουν τους άλλους να πιστέψουν ότι είναι αλαζόνες και συμπεριφέρονται με υπερηφάνεια, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι αυτό που δείχνουν. Το αποτέλεσμα είναι οι άλλοι γύρω τους να μην τους συμπονούν. Γι’ αυτό το λόγο, φρόντισε να μη μιλάς και να μη συμπεριφέρεσαι με υπερηφάνεια. Καλλιέργησε την πνευματική αξία της ειλικρίνειας.

Είναι μεγάλη αρετή να επιδιώκεις να δείχνεις αγάπη και να τιμάς τους άλλους. Ο Απ. Παύλος συμβουλεύει τους Χριστιανούς της Ρώμης με τα εξής λόγια: «Να δείχνετε με στοργή την αγάπη σας για τους άλλους πιστούς. Να συναγωνίζεστε ποιος θα δείξει περισσότερη εκτίμηση στον άλλον» (Ρωμ. 12:10). Σύμφωνα με τα λόγια αυτά του Θεού, είναι απαραίτητο να δείχνεις με ιδιαίτερη προσοχή και στοργή την αγάπη σου στους άλλους. Για να μην αισθάνεσαι μόνος και απορριμμένος, θα πρέπει να συμπαθείς τους ανθρώπους τόσο, ώστε να βάζεις τους άλλους πάνω από εσένα. Αν παρατηρήσεις τους ανθρώπους που έχουν σωστές σχέσεις με τους γύρω τους, θα δεις ότι πραγματικά σέβονται τους άλλους, τους εκτιμούν και τους θεωρούν πρώτους.

Η Αγία Γραφή είναι ο θεόπνευστος Λόγος του Θεού. Η εφαρμογή των τριών αυτών βιβλικών αρχών, θα σε βοηθήσει να ελευθερωθείς από τον εγωκεντρισμό σου και να αποκτήσεις και να διατηρείς φίλους. Έτσι, θα αισθανθείς ότι είσαι κι εσύ ένα μέλος της κοινωνίας, με κάποιο προορισμό.

Μιχάλης Κανταρτζής

Το Σύμβολον της Πίστεως

Πιστεύω εις ένα Θεόν, Πατέρα, Παντοκράτορα, ποιητήν ουρανού και γης, ορατών τε πάντων και αοράτων. Και εις ένα Κύριον Ιησούν Χριστόν, τον Υιόν του Θεού τον μονογενή, τον εκ του Πατρός γεννηθέντα προ πάντων των αιώνων. Φως εκ φωτός, Θεόν αληθινόν εκ Θεού αληθινού γεννηθέντα, ου ποιηθέντα, ομοούσιον τω Πατρί, δι' ου τα πάντα εγένετο. Τον δι' ημάς τους ανθρώπους και δια την ημετέραν σωτηρίαν κατελθόντα εκ των ουρανών, και σαρκωθέντα εκ Πνεύματος Αγίου, και Μαρίας της Παρθένου, και ενανθρωπήσαντα. Σταυρωθέντα τε υπέρ ημών επί Ποντίου Πιλάτου, και παθόντα, και ταφέντα. Και αναστάντα τη τρίτη ημέρα κατά τας Γραφάς. Και ανελθόνται εις τους ουρανούς, και καθεζόμενον εκ δεξιών του Πατρός. Και πάλιν ερχόμενον μετά δόξης κρίναι ζώντας και νεκρούς, Ου της Βασιλείας ουκ έσται τέλος. Και εις το Πνεύμα το Αγιον, το Κύριον, το Ζωοποιόν, το εκ του Πατρός εκπορευόμενον, το συν Πατρί και Υιώ συμπροσκυνούμενον και συνδοξαζόμενον, το λαλήσαν διά των Προφητών. Εις Μίαν, Αγία, Καθολικήν, και Αποστολικήν Εκκλησίαν. Ομολογώ έν Βάπτισμα εις άφεσιν αμαρτιών. Προσδοκώ Ανάστασιν νεκρών, και ζωήν του μέλλοντος αιώνος. Αμήν.

Θα μας βρείτε

Σατωβριάνδου 31 - AΘHNA 104 31 1ος όροφος  (η είσοδος μας είναι διαφορετική της πολυκατοικίας)

Τηλέφωνο: 2105227726

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Top