Όλα καινούργια για σένα
  • μέγεθος γραμματοσειράς +

Ιανουάριος - Φεβρουάριος 2022

 

Όλα καινούργια για σένα

Ο Ιανουάριος, είναι ο μήνας που μας δίνει την ευκαιρία να τα κάνουμε όλα καινούργια στη ζωή μας. Είναι ο μήνας που μας καλεί να ανανεώσουμε τη ζωή και τη σχέση μας με τον Θεό και την Εκκλησία. Μπαίνουμε, λοιπόν, στον καινούργιο χρόνο με νέες προσδοκίες, νέες ελπίδες και όνειρα για μια καινούργια και καθαρή ζωή, για μία ζωντανή μαρτυρία και υπηρεσία στον Κύριο.

Ποια είναι η μεγάλη και απαραίτητη ανάγκη του καινούργιου χρόνου για το σύγχρονο κουρασμένο και ταλαιπωρημένο άνθρωπο; Οι περισσότεροι θα απαντήσουν τα χρήματα. Άλλοι θα πουν η υγεία, άλλοι ο γάμος, οι σπουδές, μια καλή εργασία κλπ. Ποια όμως είναι η πρώτη ανάγκη; Η πρώτη μεγάλη και απαραίτητη ανάγκη είναι η ριζική αλλαγή και η μεταμόρφωση του ανθρώπου. Ο σύγχρονος άνθρωπος έχει ανάγκη να γίνει ένας καινούργιος άνθρωπος. Ένας άνθρωπος με τη χαρά στη ζωή του, με την ειρήνη και τη γαλήνη, την αγάπη. Ένας άνθρωπος που να θέλει το καλό και να μπορεί και να κάνει το καλό. Αυτή την αλλαγή κανένας άνθρωπος, κανένα κοινωνικό σύστημα, καμία φιλοσοφία δεν μπορεί να την κάνει, παρά μονάχα ο Ιησούς Χριστός. Αυτός δημιούργησε τον άνθρωπο. Ο άνθρωπος έφυγε μακριά Του και υποφέρει. Αυτός και μόνον Αυτός μπορεί να τον ξαναδημιουργήσει.

Πολλοί είναι εκείνοι που επιζητούν να γίνουν καινούργιοι άνθρωποι. Καταλαβαίνουν ότι πρέπει να πετάξουν από πάνω τους τα παλιά, τα φαύλα, τα γερασμένα που ασχημίζουν τη ψυχή και το χαρακτήρα τους. Έτσι, καταφεύγουν σε βιβλία και σε σύγχρονες συνταγές ανθρώπων, αλλά μάταια. Διότι καινούργιους ανθρώπους δεν δημιουργούν οι καλοί στο πνεύμα, στη νοοτροπία και στη ζωή άνθρωποι, όσο σοφοί κι αν είναι, ούτε οι συνταγές τους. Τους δημιουργεί μονάχα εκείνος που διαθέτει την αληθινή καινούργια διδαχή και δύναμη να μεταμορφώσει τα πάντα. «Ιδού καινά ποιώ πάντα» (Αποκ. 21:5), βεβαιώνει ο ίδιος ο Ιησούς Χριστός, ο αιώνιος Ανακαινιστής. Μόνον αυτός έχει τη δύναμη να κάνει τον άνθρωπο νέο, να τον μεταβάλει «σε καινούργιο δημιούργημα», να του χαρίζει «καινούργια ζωή», την «άνωθεν γέννηση» (Ιωάν. 3:3)

Η σύγχρονη πολυσύνθετη και πιεστική ζωή απαιτεί ριζική αλλαγή του ανθρώπου. Ποτέ πριν δεν ζήσαμε τόσο επικίνδυνους καιρούς, όπου το μέλλον και η επιβίωσή μας βρίσκονται σε κίνδυνο. Οι ελπίδες που στηρίζουμε πάνω στην εξυπνάδα μας, στα κατορθώματα της επιστήμης και της τεχνολογίας, αλλά και στις πολλές μας ικανότητες φαίνονται να μη γίνονται πραγματικότητα. Το παρελθόν μας διδάσκει πως αν συνεχίσουμε έτσι, στο τέλος της πορείας θα βρούμε την απογοήτευση και το θάνατο.
Δόξα τω Θεώ όμως υπάρχει ελπίδα.

Ο Ιησούς Χριστός είναι πολύ πιο δυνατός απ’ όλα τα κακά μαζί της σύγχρονης ζωής και μπορεί να μας ελευθερώσει από το τρομερό κατρακύλισμα. Ο Ιησούς Χριστός είναι η απάντηση και η λύση στα προβλήματα που βασανίζουν το σύγχρονο άνθρωπο. Ο Ιησούς Χριστός δεν είναι μόνο μια ιστορική προσωπικότητα, που γεννήθηκε πριν 2000 χρόνια. Είναι ζωντανός και σήμερα. Ζει και μεσιτεύει για μας στον Πατέρα Θεό στον Ουρανό. Ο Απ. Παύλος βροντοφωνεί: «Εάν μόνον σ’ αυτή τη ζωή ελπίζουμε στο Χριστό, είμαστε οι ελεεινότεροι όλων των ανθρώπων» (Α’ Κοριν. 15:19).

Ο Ιησούς Χριστός ενδιαφέρεται άμεσα να ικανοποιήσει τις ανάγκες του ανθρώπου. Δεν μένει αδιάφορος στα ανθρώπινα δεινοπαθήματα. Επεμβαίνει κι ενεργεί με τη δύναμη του Αγίου Πνεύματος, με την αγάπη, με την πίστη, με την Εκκλησία Του και με την επίδραση του Ευαγγελίου Του. Το πρόβλημα δεν είναι στον Θεό να βοηθήσει. Το πρόβλημα είναι στον άνθρωπο. Στον άνθρωπο που δεν έρχεται στο Θεό ταπεινά να ομολογήσει την αδυναμία Του, να παραδεχτεί την αμαρτωλότητά του και να ζητήσει τη σωτηρία του και τη σωτήρια επέμβαση του Χριστού στη ζωή του. Αυτό, δηλαδή, που έκαναν κι όλοι οι Άγιοι στους αιώνες.
Ο σοφός, ο σοβαρός, ο ειλικρινής και ταπεινός άνθρωπος αναγνωρίζει την κατάστασή του και την ανάγκη του να έρθει ο Χριστός στη ζωή του. Ο άνθρωπος αυτός, σαν τον Τελώνη, τον Άσωτο, την Μαρία Μαγδαληνή, συντρίβεται μπροστά στο Χριστό, μετανοεί, ζητάει και δέχεται το Χριστό στη ζωή του ως Σωτήρα και Κύριο και ο Χριστός τον «αναγεννά», τον κάνει «καινούργιο δημιούργημα», κυριολεκτικά τον ανασταίνει. Όλα γίνονται καινούργια γι’ αυτόν.

Το Σύμβολον της Πίστεως

Πιστεύω εις ένα Θεόν, Πατέρα, Παντοκράτορα, ποιητήν ουρανού και γης, ορατών τε πάντων και αοράτων. Και εις ένα Κύριον Ιησούν Χριστόν, τον Υιόν του Θεού τον μονογενή, τον εκ του Πατρός γεννηθέντα προ πάντων των αιώνων. Φως εκ φωτός, Θεόν αληθινόν εκ Θεού αληθινού γεννηθέντα, ου ποιηθέντα, ομοούσιον τω Πατρί, δι' ου τα πάντα εγένετο. Τον δι' ημάς τους ανθρώπους και δια την ημετέραν σωτηρίαν κατελθόντα εκ των ουρανών, και σαρκωθέντα εκ Πνεύματος Αγίου, και Μαρίας της Παρθένου, και ενανθρωπήσαντα. Σταυρωθέντα τε υπέρ ημών επί Ποντίου Πιλάτου, και παθόντα, και ταφέντα. Και αναστάντα τη τρίτη ημέρα κατά τας Γραφάς. Και ανελθόνται εις τους ουρανούς, και καθεζόμενον εκ δεξιών του Πατρός. Και πάλιν ερχόμενον μετά δόξης κρίναι ζώντας και νεκρούς, Ου της Βασιλείας ουκ έσται τέλος. Και εις το Πνεύμα το Αγιον, το Κύριον, το Ζωοποιόν, το εκ του Πατρός εκπορευόμενον, το συν Πατρί και Υιώ συμπροσκυνούμενον και συνδοξαζόμενον, το λαλήσαν διά των Προφητών. Εις Μίαν, Αγία, Καθολικήν, και Αποστολικήν Εκκλησίαν. Ομολογώ έν Βάπτισμα εις άφεσιν αμαρτιών. Προσδοκώ Ανάστασιν νεκρών, και ζωήν του μέλλοντος αιώνος. Αμήν.

Θα μας βρείτε

Σατωβριάνδου 31 - AΘHNA 104 31 1ος όροφος  (η είσοδος μας είναι διαφορετική της πολυκατοικίας)

Τηλέφωνο: 2105227726

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Top