Υπεράνθρωπη Δύναμη
  • μέγεθος γραμματοσειράς +

Σεπτέμβριος - Οκτώβριος 2021

  

Υπεράνθρωπη Δύναμη

 XRISTOS

Σοφός και συνετός άνθρωπος στην εποχή μας είναι αυτός που έχει καταλάβει ότι, τόσο μόνος του όσο και με την βοήθεια άλλων, δεν θα μπορέσει να ζήσει ελεύθερος και ευτυχισμένος. Η σύγχρονη ζωή προσφέρει πολλά και ποικίλα αγαθά, εξαιρετικές ευκαιρίες προόδου, υπέροχες δραστηριότητες για τις ελεύθερες ώρες, πλούσια καλά και κακά θεάματα στην τηλεόραση και πολλά άλλα. Εκείνο που δεν προσφέρει είναι εσωτερική ξεκούραση, ανάπαυση της ψυχής, χαρά και γαλήνη. Είναι, λοιπόν τραγικό το γεγονός ότι μέσα σε μια τέτοια αφθονία ευκαιριών, εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων ο σύγχρονος άνθρωπος να ζει καλοντυμένος, καλοταϊσμένος και δραστήριος, κενός όμως και αγχώδης, με ένα ψεύτικο χαμόγελο στα χείλη και στην καρδιά.

Σοφός και συνετός άνθρωπος είναι αυτός που έχει καταλάβει ότι μόνο με μια υπερφυσική, υπεράνθρωπα καλή δύναμη θα μπορέσει να ξαναδημιουργηθεί σε μια νέα ζωή. Ο άνθρωπος σήμερα δεν χρειάζεται πνευματικές επισκευές. Χρειάζεται ριζική ανακαίνιση και αλλαγή. Χρειάζεται μια θεία εσωτερική ανάσταση, μια καινούργια γέννηση σε μια καινούργια ζωή.

Είναι, λοιπόν απαραίτητο ο σύγχρονος άνθρωπος να αντιληφθεί επί τέλους ότι με την υπερφυσική δύναμη του Τριαδικού Θεού στη ζωή του θα μπορέσει να γίνει ένας καινούργιος άνθρωπος, με μια καινούργια υπεράνθρωπη δύναμη. Το υπέροχο και μοναδικό σε αποτελεσματικότητα έργο της αναδημιουργίας το κάνει ο Ιησούς Χριστός. Ο Ιησούς Χριστός με το σωτήριο έργο Του επάνω στο σταυρό κάνει το παλαιό καινούργιο, το άρρωστο υγιές, το αδύνατο δυνατό. Η πρωτοβουλία της ριζικής αλλαγής του σύγχρονου ανθρώπου είναι στα χέρια του ίδιου του ανθρώπου. Από τη μεριά του Θεού όλα είναι έτοιμα και τέλεια. Ο άνθρωπος πρέπει να μετανοήσει και να ζητήσει τη σωτηρία του. Όπως λέει και ο Άγιος Νεκτάριος «για να μας σώσει η Χάρη, πρέπει να θέλουμε να σωθούμε». Όταν το κάνει αυτό ο κάθε άνθρωπος, τότε ο Θεός, το Άγιο Πνεύμα, τον καθαρίζει απόλυτα και ολοκληρωτικά τον κάνει ένα καινούργιο δημιούργημα (βλ. Α’ Κορινθ. 5:17) και τον οδηγεί κάθε μέρα σε μια νέα ζωή, στην εκκλησιαστική και μυστηριακή ζωή.

Από την στιγμή που καλέσει το Άγιο Πνεύμα να έρθει στη ζωή του (κατά το «ελθέ και σκήνωσον εν ημίν»), ο Θεός ο Ίδιος αναλαμβάνει τα προβλήματα του ανθρώπου. Και ο άνθρωπος, ο καινούργιος άνθρωπος, γίνεται συνειδητός Χριστιανός, ζωντανό μέλος της Εκκλησίας και στυλοβάτης της κοινωνίας, γίνεται μια αστείρευτη πηγή αγάπης, φιλανθρωπίας και καλών έργων.

Ο νέος του Χριστού άνθρωπος μαζί με το Θεό έχει τη μοναδική εκείνη δύναμη που μπορεί να επιβληθεί σε κάθε καταστρεπτική και αρνητική κατάσταση και να τη μετατρέψει σε εποικοδομητική και θετική. Ο Προφήτης Δαβίδ βροντοφωνάζει: «Με τον Θεό θα κάνουμε ανδραγαθίες» (Ψαλμ. 60:12). Το ίδιο επαναλαμβάνει και ο μεγάλος Απόστολος των Εθνών, Παύλος: «Όλα έχω τη δύναμη να τα κάνω με τον Χριστό που με δυναμώνει» (Φιλ. 4:13). Και ο Θεάνθρωπος Ιησούς Χριστός, ο μοναδικός Σωτήρας του ανθρώπου, προχωρεί πιο βαθιά και λέει: «Όποιος πιστεύει σε μένα, αυτά που κάνω και εκείνος θα κάνει και μεγαλύτερα από αυτά θα κάνει» (Ιωάν. 14:12). Με το Θεό, λοιπόν στη ζωή του, ο άνθρωπος κάνει υπερφυσικές, υπεράνθρωπες πράξεις.

Όσο ταπεινά ζητήσουμε από τον Ιησού Χριστό να μας ξεκουράσει και να μας ελευθερώσει από τα βάρη, άλλο τόσο ζούμε μια καινούργια ζωή παντού: στο σπίτι, στην εργασία, στην Εκκλησία ή καλύτερα, μεταφέρουμε την ευλογημένη βίωση της θείας λειτουργίας πλέον και έξω από τον ναό, όπου και αν είμαστε. Συνεχίζουμε να είμαστε αμαρτωλοί, αλλά μετανοημένοι αμαρτωλοί, «δυνατοί και ευτυχισμένοι αμαρτωλοί, εν συνεχή μετανοία».

Το Σύμβολον της Πίστεως

Πιστεύω εις ένα Θεόν, Πατέρα, Παντοκράτορα, ποιητήν ουρανού και γης, ορατών τε πάντων και αοράτων. Και εις ένα Κύριον Ιησούν Χριστόν, τον Υιόν του Θεού τον μονογενή, τον εκ του Πατρός γεννηθέντα προ πάντων των αιώνων. Φως εκ φωτός, Θεόν αληθινόν εκ Θεού αληθινού γεννηθέντα, ου ποιηθέντα, ομοούσιον τω Πατρί, δι' ου τα πάντα εγένετο. Τον δι' ημάς τους ανθρώπους και δια την ημετέραν σωτηρίαν κατελθόντα εκ των ουρανών, και σαρκωθέντα εκ Πνεύματος Αγίου, και Μαρίας της Παρθένου, και ενανθρωπήσαντα. Σταυρωθέντα τε υπέρ ημών επί Ποντίου Πιλάτου, και παθόντα, και ταφέντα. Και αναστάντα τη τρίτη ημέρα κατά τας Γραφάς. Και ανελθόνται εις τους ουρανούς, και καθεζόμενον εκ δεξιών του Πατρός. Και πάλιν ερχόμενον μετά δόξης κρίναι ζώντας και νεκρούς, Ου της Βασιλείας ουκ έσται τέλος. Και εις το Πνεύμα το Αγιον, το Κύριον, το Ζωοποιόν, το εκ του Πατρός εκπορευόμενον, το συν Πατρί και Υιώ συμπροσκυνούμενον και συνδοξαζόμενον, το λαλήσαν διά των Προφητών. Εις Μίαν, Αγία, Καθολικήν, και Αποστολικήν Εκκλησίαν. Ομολογώ έν Βάπτισμα εις άφεσιν αμαρτιών. Προσδοκώ Ανάστασιν νεκρών, και ζωήν του μέλλοντος αιώνος. Αμήν.

Θα μας βρείτε

Σατωβριάνδου 31 - AΘHNA 104 31 1ος όροφος  (η είσοδος μας είναι διαφορετική της πολυκατοικίας)

Τηλέφωνο: 2105227726

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Top