Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ποιος είναι ο Ελεύθερος Άνθρωπος

XRISTOSELEFTHERONEI
Ο Χριστός ελευθερώνει τον δαιμονισμένο άνθρωπο

Η ελευθερία γεννήθηκε, αναπτύχθηκε και βιώθηκε στην Ελλάδα. Οι Πατέρες μας, από τα πολύ παλαιά χρόνια, ταύτιζαν την εθνική ελευθερία με την πνευματική και θρησκευτική ελευθερία. Πολεμούσαν «υπέρ βωμών και εστιών». Πολεμούσαν για «του Χριστού την πίστιν την αγίαν και της πατρίδος την Ελευθερία».

Η εθνική ελευθερία, που βασίζεται στην ατομική, εσωτερική και πνευματική ελευθερία, μπορεί να κάνει τους εθνικά ελεύθερους Έλληνες δούλους στον ίδιο τους τον εαυτό, στα ανθρώπινα πάθη, στις αδυναμίες και στις κακίες τους. Τόσο η εθνική όσο και η πνευματική ελευθερία εμπνέονται από σεβασμό στα δικαιώματα του άλλου. Ελευθερία δεν είναι να κάνω ανεύθυνα ό,τι θέλω. Ο Πυθαγόρας είπε: «Ουδείς ελεύθερος, εαυτού μη κρατών». Δηλαδή, κανένας άνθρωπος δεν είναι ελεύθερος όταν δεν μπορεί να συγκρατεί τον εαυτό του. Και ο Λακορντέρ συμπλήρωσε: «Ελευθερία είναι το δικαίωμα του να κάνεις ό,τι δεν βλάπτει τον άλλον».

Ελευθερία δεν σημαίνει ασυδοσία. Ελευθερία δεν είναι μια ανεξέλεγκτη, άσωτη και εγωκεντρική ζωή, δηλαδή αυτό που βλέπουμε να επιδιώκεται στις μέρες μας. Δεν σημαίνει να καταργήσω τα ήθη και τα έθιμα που κρατούν το έθνος μας μέσα στους αιώνες μεταφέροντας στην πατρίδα μας την ξένη «εύκολη», διεφθαρμένη και καταστρεπτική ζωή. Ελευθερία δεν είναι να κάνω αυτό που με βολεύει και ικανοποιεί τον εγωισμό μου. Ελευθερία σημαίνει υπεύθυνη ζωή που σέβεται την ελευθερία και την προσωπικότητα του άλλου. Ελευθερία είναι η δύναμη να δεσμεύω τον εαυτό μου και να μην κάνω αυτό που δεν πρέπει να κάνω, αυτό που βλάπτει το συνάνθρωπό μου. Αν ο Θεός δεν δέσμευε τον Εαυτό Του και χρησιμοποιούσε την ελευθερία Του, η γη μας από καιρό θα είχε εξαφανισθεί.

Ο σύγχρονος, λοιπόν, Έλληνας είναι αδύνατος και ανήμπορος να κάνει το καλό. Ένα από τα σύγχρονα χαρακτηριστικά του ανθρώπου, στατιστικά αποδεδειγμένο, είναι η ανικανότητα και η αδυναμία του να κάνει το καλό. Χρειάζεται δύναμη πολλή και υπεράνθρωπη, έξω από τον εαυτό του. Δύναμη μεγάλη που μια για πάντα θα τον ελευθερώσει από όλα τα εσωτερικά και αρνητικά πράγματα που τον καταδυναστεύουν. Η δύναμη αυτή βρίσκεται αποκλειστικά στον Τριαδικό Θεό. Ο Ιησούς Χριστός, ο Θεάνθρωπος, ο μόνος Ελευθερωτής, προσκαλεί το σύγχρονο φορτωμένο Έλληνα να Τον πλησιάσει ταπεινά, έτσι όπως είναι, κουρασμένος και φορτωμένος και Αυτός θα τον ξεκουράσει και θα τον ξεφορτώσει. Ο Ιησούς Χριστός είπε: «Ελάτε σε μένα όλοι όσοι κοπιάζετε και είστε φορτωμένοι, κι εγώ θα σας αναπαύσω» (Ματθ. 11:28). Ο πραγματικά ελεύθερος εσωτερικά άνθρωπος είναι αυτός που τον ελευθερώνει ο Ιησούς Χριστός.

Όταν ο Ιησούς Χριστός έλεγε: «Εάν ο Υιός του ανθρώπου (ο Ιησούς Χριστός) σας ελευθερώσει, τότε θα είσθε πραγματικά ελεύθεροι» (Ιωάν. 8:36), αποκάλυπτε τη μεγαλύτερη αλήθεια και πραγματικότητα όλων των αιώνων. Όσοι Τον πίστεψαν και ζήτησαν την ελευθερία τους, έγιναν καινούργιοι και ελεύθεροι άνθρωποι.

Το αποκλειστικό έργο του Ιησού Χριστού είναι η εσωτερική απελευθέρωση του κάθε ανθρώπου από οποιαδήποτε δεσμά.

Ο Έλληνας, που εγωιστικά εμμένει στις δικές του απόψεις για το τι πραγματικά χρειάζεται και προσπαθεί μόνος του ή με οποιαδήποτε άλλα μέσα να ελευθερωθεί, δεν κάνει τίποτα άλλο παρά να παρατείνει την πνευματική του κακομοιριά.

Τα σύγχρονα ψυχικά προβλήματα του άγχους, της κατάθλιψης, της μελαγχολίας, του φόβου και της μοναξιάς, νικιούνται και φεύγουν από τον άνθρωπο μόνο μέσω του Ιησού Χριστού. Κανένας άνθρωπος δεν είναι ελεύθερος, αν ο Κύριος δεν τον ελευθερώσει. Αν ο Χριστός απελευθέρωσε τον δαιμονισμένο που απεικονίζεται παραπάνω, πόσο μάλλον μπορεί και θέλει να ελευθερώσει κάθε άνθρωπο από το δεινά της σύγχρονης ζωής. Αρκεί ο άνθρωπος με πίστη και μετάνοια να Του το ζητήσει. Ο Ιησούς Χριστός είναι ο μοναδικός και ο ειδικευμένος να ελευθερώσει τους ανθρώπους. Όποιος έχει τον Χριστό μέσα του, αυτός είναι ελεύθερος άνθρωπος.