Μυστικοί Ασκητικοί Αγώνες
  • μέγεθος γραμματοσειράς +

Μάρτιος - Απρίλιος 2020

 

Μυστικοί Ασκητικοί Αγώνες (Οσίου Παϊσίου)

 

Περίμενα στην Έρημο του Σινά Τον θάνατο με Χαρά

agpaisios

Πολλές φορές ο Γέροντας Παΐσιος, έφτασε στο Σινά, κυρίως στο ασκητήριο και στη σπηλιά όπου ζούσε σχεδόν με τίποτα, κοντά στο θάνατο. Το σοβαρό πρόβλημα υγείας που είχε, ο μόνιμος, ξερός, επίμονος βήχας μαρτυρούσε σοβαρό πρόβλημα στους πνεύμονες και στην έρημο Σινά, που κατέληξε να γίνει μία μορφή βρογχοπνευμονίας, λόγω του κλίματος, της ασιτίας και της παντελούς σχεδόν έλλειψης ιατρικής φροντίδας.

Πολλές φορές λιποθυμούσε για ώρες, αλλά με την παρέμβαση του Θεού έβρισκε ξανά τις αισθήσεις του και συνέχιζε με αυταπάρνηση και πόθο τους ασκητικούς του αγώνες. Ήταν άσαρκος άνθρωπος που λιμοκτονούσε με δική του επιλογή, γιατί ήθελε να ταπεινώσει τη σάρκα.

Δεν είχε καθόλου φόβο και άγχος στη μοναξιά της ευλογημένης ερήμου μήπως πεθάνει μόνος και έρημος στην άκρη του πουθενά, πάνω στο βουνό, σε υψόμετρο 2.000 μέτρων. Περίμενε ο Άγιος Παΐσιος το θάνατο με μεγάλη χαρά, επειδή θα πήγαινε κοντά στον Χριστό και θα αγάλλεται, θα χαίρεται δίπλα στον Λυτρωτή Ιησού, τη χαρά του Παραδείσου. Είναι όμως γνωστό ότι ζούσε την παραδεισένια χαρά, τη γλυκιά παραδεισένια ηδονή, ακόμα και όταν ζούσε πάνω στη γη. Έλεγε σε προσκυνητές που τον επισκέπτονταν στο ερημικό του ασκητήριο και απορούσαν πώς επιβίωνε σε τέτοιον αφιλόξενο τόπο: «Δόξα στον Θεό που ζω, γιατί ζω. Δόξα στον Θεό, γιατί θα πεθάνω…»

Εκεί στην ερημιά έζησε ο Γέροντας τις θείες ενέργειες, τις θεϊκές αποκαλύψεις που τον συγκλόνισαν, τον σφράγισαν. Έλεγε τότε στο ερημητήριο, στους λιγοστούς επισκέπτες και σε κάποιους προσκυνητές φιλόθεους με πνευματικές ανησυχίες που είχαν έρθει στο Σινά από την Αθήνα: «Όταν ο άνθρωπος βοηθηθεί να πιστέψει στον Θεό και τη μέλλουσα ζωή την αιώνιο - συλλάβει δηλαδή το βαθύτερο νόημα της ζωής - και μετανοήσει, αλλάξει ζωή, έρχεται αμέσως η θεία παρηγοριά με τη Χάρη του Θεού, η οποία αλλοιώνει τον άνθρωπο, δείχνοντας όλα τα κληρονομικά του…..»

Είναι σχεδόν βέβαιο, ότι αν δεν αρρώσταινε ο Άγιος, τότε θα ζούσε μέχρι την κοίμησή του στα όρη του Σινά του Θεοβάδιστου. Μέχρι να εγκαταλήψει τον μάταιο τούτο κόσμο, θα ήταν στις επάλξεις, πάνω σε γρανιτώδη βράχια, σαν επίγειος άγγελος.

Εκεί προχώρησε, ωρίμασε πνευματικά και έγινε θεοφόρος. Ευρισκόμενος λοιπόν στο ασκητήριο της Αγίας Επιστήμης σε αυτή την πνευματική κατάσταση, είναι δυνατόν να επιθυμούσε υλικά πράγματα; Ελάχιστες ώρες ύπνου, ελάχιστη τροφή, εξαϋλωμένος, ασθενής, έκανε κομποσκοίνι, εικονίτσες, προσευχή και είχε δυνάμεις, γιατί κατοικούσε μέσα του ο Χριστός.

(«Μυστικοί ασκητικοί αγώνες» του Αγ. Παϊσίου, σελ.120, 121)

Το Σύμβολον της Πίστεως

Πιστεύω εις ένα Θεόν, Πατέρα, Παντοκράτορα, ποιητήν ουρανού και γης, ορατών τε πάντων και αοράτων. Και εις ένα Κύριον Ιησούν Χριστόν, τον Υιόν του Θεού τον μονογενή, τον εκ του Πατρός γεννηθέντα προ πάντων των αιώνων. Φως εκ φωτός, Θεόν αληθινόν εκ Θεού αληθινού γεννηθέντα, ου ποιηθέντα, ομοούσιον τω Πατρί, δι' ου τα πάντα εγένετο. Τον δι' ημάς τους ανθρώπους και δια την ημετέραν σωτηρίαν κατελθόντα εκ των ουρανών, και σαρκωθέντα εκ Πνεύματος Αγίου, και Μαρίας της Παρθένου, και ενανθρωπήσαντα. Σταυρωθέντα τε υπέρ ημών επί Ποντίου Πιλάτου, και παθόντα, και ταφέντα. Και αναστάντα τη τρίτη ημέρα κατά τας Γραφάς. Και ανελθόνται εις τους ουρανούς, και καθεζόμενον εκ δεξιών του Πατρός. Και πάλιν ερχόμενον μετά δόξης κρίναι ζώντας και νεκρούς, Ου της Βασιλείας ουκ έσται τέλος. Και εις το Πνεύμα το Αγιον, το Κύριον, το Ζωοποιόν, το εκ του Πατρός εκπορευόμενον, το συν Πατρί και Υιώ συμπροσκυνούμενον και συνδοξαζόμενον, το λαλήσαν διά των Προφητών. Εις Μίαν, Αγία, Καθολικήν, και Αποστολικήν Εκκλησίαν. Ομολογώ έν Βάπτισμα εις άφεσιν αμαρτιών. Προσδοκώ Ανάστασιν νεκρών, και ζωήν του μέλλοντος αιώνος. Αμήν.

Θα μας βρείτε

Σατωβριάνδου 31 - AΘHNA 104 31 1ος όροφος  (η είσοδος μας είναι διαφορετική της πολυκατοικίας)

Τηλέφωνο: 2105227726

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Top