Μηνύματα του ’21
  • μέγεθος γραμματοσειράς +

Μηνύματα του ’21

25martiou

Σταθμοί στο κύλισμα του χρόνου οι μεγάλες γιορτές. Ξεχωριστό σταθμό αποτελεί η 25η Μαρτίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουμε το «Χαίρε η Κεχαριτωμένη». Μεγάλος αυτός ο λόγος που είπε ο Αρχάγγελος Γαβριήλ στην Παναγία.

«Χαίρε ω χαίρε ελευθερία» είναι, απ’ την άλλη μεριά, ο μεγάλος λόγος του εθνικού μας ποιητή, Διονύσιου Σολωμού. Είναι σταθμός ξεχωριστός για να φέρουμε ξανά στη μνήμη το θαύμα της επανάστασης του ’21. Το θαύμα ενός λαού που μπόρεσε να διατηρήσει τη θρησκεία, τη γλώσσα, τις παραδόσεις και την ταυτότητά του έπειτα από 400 χρόνια σκληρής σκλαβιάς.

Τους ήρωες και τις ηρωίδες που αποτελούν την ψυχή της ελληνικής ιστορίας φέρνουμε μπροστά μας τις μέρες αυτές. Οι Έλληνες πολεμιστές του ’21 διεξήγαγαν έναν άνισο αγώνα εναντίον των κατακτητών, γιατί πολεμούσαν ένα βαρβαρικό λαό, που καταπάτησε τις αξίες τους και τα ιδανικά τους για ελευθερία και πίστη, μέχρι αυτοθυσίας. Η δύναμη της πίστης φέρνει κοντά της τα θαύματα που έζησε το ελληνικό έθνος σε όλους τους αγώνες του και ο ηρωισμός του το οδηγεί στην αιωνιότητα. Ήταν η πίστη που δυνάμωνε τους προγόνους μας στο βάθος της καρδιάς τους στην Αλαμάνα, στο Μεσολόγγι, στα Δερβενάκια, στα Ψαρά, στο Βαλτέτσι, στη Γραβιά, στην Αθήνα, στην Τριπολιτσά και αλλού.

Η Τουρκοκρατία ήταν ένα πολύ σημαντικό σημείο της ιστορικής μας διαδρομής. Διαμόρφωσε καταστάσεις δύσκολες, εξοντωτικές. Προσπάθησε να καταστρέψει τη ρίζα της φυλής στο πρόσωπο του Έλληνα. Δεν μπόρεσε όμως να κάμψει τη δύναμη της ψυχής του που για 400 ολόκληρα χρόνια περίμενε την ώρα της απελευθέρωσής του. Ποθούσαμε τότε την ελευθερία μας και θυσιαστήκαμε γι’ αυτή. Νομίσαμε τότε, πως οι ισχυροί της γης και οι μεγάλες δυνάμεις, ταγμένες να αποδίδουν ειρήνη και να κρατούν τις ισορροπίες, όπου αυτές διαταράσσονταν, ήταν με το μέρος μας. Εξαπατηθήκαμε όμως. Ό,τι κερδίσαμε, το κερδίσαμε με το σπαθί μας, την παλικαριά και πολλές φορές με την αυτοθυσία μας.

Και η Ελληνίδα γυναίκα έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επανάσταση του ’21. Εκτός από τις αυτοθυσίες των γυναικών στο Ζάλογγο, στην Αραπίτσα και σε άλλες περιοχές της Πατρίδας μας, μια ατελείωτη σειρά από γυναίκες στήνουν, χορεύοντας εκεί στην άβυσσο των γκρεμών, αξεπέραστα και μοναδικά στον κόσμο μνημεία θυσίας για χάρη ενός ιδανικού. Η Ελληνίδα γυναίκα, αφανής και ανώνυμη ηρωίδα, έδωσε έναν υπέροχο διαχρονικό αγώνα και δημιούργησε εθνική παιδεία.

Η επανάσταση συνεχίστηκε μέχρι την αναγνώριση ενός μικρού και αδύναμου κράτους, που οι μεγάλες δυνάμεις ήθελαν η καθεμιά να το κηδεμονεύσει. Πατριωτισμοί, θυσίες αλλά και φοβεροί διχασμοί σηματοδοτούν την ιστορία της επανάστασης του ΄21. Ο Σολωμός είπε κάτι πολύ σκληρό, αλλά αληθινό: «Σαν μισούνται ανάμεσά τους, δεν τους πρέπει λευτεριά».

Και όμως ο Θεός ευδόκησε και ήρθε η μέρα που υψώθηκε η σημαία της λευτεριάς. Δικαιώθηκαν αγώνες χρόνων, θυσίες ανθρώπων που δεν λογάριασαν ούτε τις περιουσίες τους, ούτε και την ίδια τους τη ζωή. Τα έδωσαν όλα για αυτή την πολυπόθητη λευτεριά, που την απολαμβάνουμε εμείς σήμερα. Ας είναι η ευγνωμοσύνη μας αιώνια.

Φωτεινή Ηλιοπούλου, Εκπαιδευτικός

Το Σύμβολον της Πίστεως

Πιστεύω εις ένα Θεόν, Πατέρα, Παντοκράτορα, ποιητήν ουρανού και γης, ορατών τε πάντων και αοράτων. Και εις ένα Κύριον Ιησούν Χριστόν, τον Υιόν του Θεού τον μονογενή, τον εκ του Πατρός γεννηθέντα προ πάντων των αιώνων. Φως εκ φωτός, Θεόν αληθινόν εκ Θεού αληθινού γεννηθέντα, ου ποιηθέντα, ομοούσιον τω Πατρί, δι' ου τα πάντα εγένετο. Τον δι' ημάς τους ανθρώπους και δια την ημετέραν σωτηρίαν κατελθόντα εκ των ουρανών, και σαρκωθέντα εκ Πνεύματος Αγίου, και Μαρίας της Παρθένου, και ενανθρωπήσαντα. Σταυρωθέντα τε υπέρ ημών επί Ποντίου Πιλάτου, και παθόντα, και ταφέντα. Και αναστάντα τη τρίτη ημέρα κατά τας Γραφάς. Και ανελθόνται εις τους ουρανούς, και καθεζόμενον εκ δεξιών του Πατρός. Και πάλιν ερχόμενον μετά δόξης κρίναι ζώντας και νεκρούς, Ου της Βασιλείας ουκ έσται τέλος. Και εις το Πνεύμα το Αγιον, το Κύριον, το Ζωοποιόν, το εκ του Πατρός εκπορευόμενον, το συν Πατρί και Υιώ συμπροσκυνούμενον και συνδοξαζόμενον, το λαλήσαν διά των Προφητών. Εις Μίαν, Αγία, Καθολικήν, και Αποστολικήν Εκκλησίαν. Ομολογώ έν Βάπτισμα εις άφεσιν αμαρτιών. Προσδοκώ Ανάστασιν νεκρών, και ζωήν του μέλλοντος αιώνος. Αμήν.

Θα μας βρείτε

Σατωβριάνδου 31 - AΘHNA 104 31 1ος όροφος  (η είσοδος μας είναι διαφορετική της πολυκατοικίας)

Τηλέφωνο: 2105227726

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Top