Οδοιπορικό Στους Αγίους Τόπους
  • μέγεθος γραμματοσειράς +

Οδοιπορικό Στους Αγίους Τόπους

AGIOITOPOI

Ήταν όνειρο ζωής και βαθιά επιθυμία για μένα να επισκεφθώ τους Αγίους Τόπους. Την ευκαιρία αυτή μου την έδωσε ο Θεός μέσω αδελφής και φίλης που μου εξασφάλισε την θέση αυτή. Ξεκινήσαμε με συναισθήματα που μας προετοίμαζαν για το τι θα βλέπαμε και τι θα συναντούσαμε. Σε όλη την διάρκεια του ταξιδιού και της παραμονής μας εκεί, όλα ήταν πολύ καλά και με πλήρη ασφάλεια, γιατί ο Θεός ήταν μαζί μας.

Η πρώτη επίσκεψή μας φθάνοντας ήταν το Μοναστηριακό συγκρότημα του Αγίου Γεωργίου στην Λήδα, όπου προσκυνήσαμε τον τάφο του Μεγαλομάρτυρος. Συνεχίσαμε για την Ιερουσαλήμ και φθάσαμε στο ναό της Αναστάσεως, όπου προσκυνήσαμε ευλαβικά τον Πανάγιο Τάφο του Χριστού μας, την αποκαθήλωση, τον Γολγοθά, τον τόπο ευρέσεως του Τιμίου Σταυρού, το σημείο «Μη μου άπτου», το παρεκκλήσιο του Αγίου Λογγίνου. Σε όλα τα σημεία αισθανθήκαμε δέος, συγκίνηση και θαυμασμό με αποκορύφωση στον Γολγοθά.

Την δεύτερη μέρα πήγαμε στο όρος των ελαιών όπου έγινε η ανάληψη του Χριστού, στη συνέχεια στη μικρή Γαλιλαία όπου εμφανίσθηκε ο Χριστός στους μαθητές Του, μετά την Ανάσταση. Διαβήκαμε την οδό του Μαρτυρίου, όπου ο Χριστός έκανε δύο στάσεις. Την μία που είχε κουραστεί και ακούμπησε την παλάμη του στον τοίχο και άφησε το αποτύπωμα. Εκεί, ο Σίμων ο Κυρηναίος σήκωσε τον σταυρό του Κυρίου. Και η άλλη στάση ήταν εκεί που συνάντησε την μητέρα του και τη Βερονίκη, την μετέπειτα Αγία, που σκούπισε το πρόσωπό του με το Άγιο Μανδήλιο. Στη συνέχεια φθάσαμε στο Πραιτώριο και στην φυλακή του Χριστού. Κατόπιν μεταβήκαμε στον οίκο Ιωακείμ και Άννας και στο σπίτι που γεννήθηκε η Παναγία. Στη συνέχεια στον Κήπο της Γεθσημανής όπου βρίσκεται ο τόπος της προδοσίας και ο βράχος της Αγωνίας.

Την τρίτη ημέρα επισκεφθήκαμε στην περιοχή της Γαλιλαίας την Ναζαρέτ, όπου υπάρχει ο ναός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Συνεχίσαμε για την Κανά όπου έγινε το πρώτο θαύμα του Χριστού, η μετατροπή του ύδατος εις οίνο, έπειτα στο όρος Θαβώρ που έγινε η Μεταμόρφωση του Κυρίου. Επίσκεψη στην Καπερναούμ, όπου σήμερα δεν υπάρχει τίποτα, έχει καταστραφεί, στο όρος των Μακαρισμών όπου ο Κύριος έκανε την επί του όρους ομιλία.

Τέταρτη μέρα, Κυριακή, εκκλησιασθήκαμε στην Βηθλεέμ στον Ναό της Γεννήσεως του Χριστού. Υπάρχει ένας υπέρλαμπρος ναός και εντός του ναού, κατεβαίνοντας σκαλιά, συναντάμε το σπήλαιο, το σημείο που γεννήθηκε ο Χριστός και τη Φάτνη που τοποθετήθηκε μετά την γέννησή Του. Και τα δύο σημεία τα προσκυνούν οι πιστοί. Στο Ναό αυτό νιώθεις χαρά, αγαλλίαση και ειρήνη.

Την πέμπτη μέρα επισκεφθήκαμε τον λόφο της Σιών, με το υπερώον που έγινε ο Μυστικός Δείπνος, η ψηλάφηση του Θωμά και η επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος. Στην Ιεριχώ συναντάμε το Σαραντάριο όρος όπου ο Χριστός έζησε 40 ημέρες με νηστεία και προσευχή και δέχθηκε τους πειρασμούς από τον σατανά. Στη συνέχεια στον Ιορδάνη ποταμό όπου έγινε η Βάπτιση του Χριστού και πολλοί εκ των προσκυνητών μπήκαν μέσα στον Ιορδάνη. Τώρα τα προσκυνήματα είναι ανακαινισμένα και δεν είναι στη μορφή που διαδραματίσθηκαν τα γεγονότα και όπως τα έχουμε ο καθένας στο μυαλό του. Σε κάθε προσκύνημα υπάρχει και ένα Μοναστήρι και οι μοναχοί τα διατηρούν σε καλή κατάσταση.

Τις μέρες που περνάμε τώρα, το μυαλό μου ανατρέχει στους τόπους που έγιναν τα παραπάνω γεγονότα. Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά, αισιοδοξία και ελπίδα για το μέλλον, γιατί γεννήθηκε ο Σωτήρας μας και ο Λυτρωτής του κόσμου, που μας δίνει προοπτική για αιώνια ζωή μαζί Του.

Εύχομαι στον καθένα να επισκεφθεί τα μέρη αυτά γιατί είναι μία σπάνια εμπειρία και μια ευλογία που τον συνοδεύει σε όλη του την ζωή.

Ιουλία Κωνσταντακοπούλου

Το Σύμβολον της Πίστεως

Πιστεύω εις ένα Θεόν, Πατέρα, Παντοκράτορα, ποιητήν ουρανού και γης, ορατών τε πάντων και αοράτων. Και εις ένα Κύριον Ιησούν Χριστόν, τον Υιόν του Θεού τον μονογενή, τον εκ του Πατρός γεννηθέντα προ πάντων των αιώνων. Φως εκ φωτός, Θεόν αληθινόν εκ Θεού αληθινού γεννηθέντα, ου ποιηθέντα, ομοούσιον τω Πατρί, δι' ου τα πάντα εγένετο. Τον δι' ημάς τους ανθρώπους και δια την ημετέραν σωτηρίαν κατελθόντα εκ των ουρανών, και σαρκωθέντα εκ Πνεύματος Αγίου, και Μαρίας της Παρθένου, και ενανθρωπήσαντα. Σταυρωθέντα τε υπέρ ημών επί Ποντίου Πιλάτου, και παθόντα, και ταφέντα. Και αναστάντα τη τρίτη ημέρα κατά τας Γραφάς. Και ανελθόνται εις τους ουρανούς, και καθεζόμενον εκ δεξιών του Πατρός. Και πάλιν ερχόμενον μετά δόξης κρίναι ζώντας και νεκρούς, Ου της Βασιλείας ουκ έσται τέλος. Και εις το Πνεύμα το Αγιον, το Κύριον, το Ζωοποιόν, το εκ του Πατρός εκπορευόμενον, το συν Πατρί και Υιώ συμπροσκυνούμενον και συνδοξαζόμενον, το λαλήσαν διά των Προφητών. Εις Μίαν, Αγία, Καθολικήν, και Αποστολικήν Εκκλησίαν. Ομολογώ έν Βάπτισμα εις άφεσιν αμαρτιών. Προσδοκώ Ανάστασιν νεκρών, και ζωήν του μέλλοντος αιώνος. Αμήν.

Θα μας βρείτε

Σατωβριάνδου 31 - AΘHNA 104 31 1ος όροφος  (η είσοδος μας είναι διαφορετική της πολυκατοικίας)

Τηλέφωνο: 2105227726

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Top