Η πόρτα του παραδείσου έχει 2 κλειδιά

  • Την αγάπη του Πατέρα και
  • Τη μετάνοια του ανθρώπου

Μετάνοια σημαίνει

 

  • Aναβίωση της αγάπης ανθρώπου και Θεού. 
  • Κι αυτό φαίνεται (η αγάπη στον Θεό) από το εάν αγαπάμε τον γείτονα μας

Ιστορική Μνήμη της Άλωσης της Πόλης

alwshΗ άλωση της Βασιλεύουσας δεν έγινε απροσδόκητα, το Μάρτιο του 1453. Υπήρξαν σοβαρές αιτίες, εσωτερικές και εξωτερικές, που έφεραν αυτό το αποτέλεσμα. Εσωτερικά, κατέτρωγαν τα σπλάχνα της οι εμφύλιες διαμάχες, οι κοινωνικές αντιθέσεις, η οικονομική καταβαράθρωση και η εκμηδένιση της στρατιωτικής και ναυτικής δύναμης. Εξωτερικά, οι επιδρομές των Βουλγάρων, Σέρβων και άλλων βαρβαρικών φύλων.

Μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Φράγκους σταυροφόρους, το 1204, η βυζαντινή αυτοκρατορία δεν επανήλθε ποτέ στην πρώτη της αίγλη και δεν κατόρθωσε να ανασυνταχθεί. Τα κρατίδια που δημιουργήθηκαν από τους Φράγκους εξασθένισαν την πρώτη της δύναμη και ενότητα.

Είναι ιστορικά αποδεδειγμένο ότι πάντοτε η Δύση επιθυμούσε την Ανατολή. Το βυζαντινό κράτος περιορίστηκε στη Βασιλεύουσα και σε ελάχιστες κτίσεις. Μετά το θάνατο του Ιωάννη Η’ Παλαιολόγου, ο θρόνος του Βυζαντίου περιήλθε στον αδερφό του, Κων/νο ΙΑ’ Παλαιολόγο. Ο γενναίος αυτός αυτοκράτορας, με το σεμνό του βίο και το μαρτυρικό του τέλος, έγινε ιερό σύμβολο του Ελληνισμού και τον ενέπνευσε για την ανάσταση του γένους. Ο Μωάμεθ είχε διατάξει πολλές επιθέσεις εναντίον της Πόλης. Αλλά όλες απέτυχαν. Ο στρατός του Σουλτάνου ήταν πολυάριθμος. Ο Αυτοκράτορας δεν είχε επάρκεια για να καλύψει τις ανάγκες. Μετά από την ηρωική απάντηση του Κων/νου Παλαιολόγου στον Μωάμεθ, για άρνηση της παράδοσης της Πόλης, ο Σουλτάνος έγινε έξω φρενών.

Οι Τούρκοι ετοιμάζονται για την επίθεση. Στο ναό της Αγίας Σοφίας τελείται η τελευταία Θεία Λειτουργία. Βασιλιάς, άρχοντες, αξιωματούχοι και όλος ο λαός προσευχήθηκαν και μετέλαβαν των Αχράντων Μυστηρίων. Ο Κωνσταντίνος μάχεται σκληρά στο πιο ευαίσθητο σημείο των τειχών. Εκεί, στην Πύλη του Ρωμανού, χτυπά και χτυπιέται. Πληγώνεται όμως θανάσιμα και πέφτει. Με την πτώση του Κωνσταντίνου “εάλω η Πόλις”. Ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος με την αγέρωχη απάντησή του κατατάσσεται στη χορεία των μαρτύρων της πίστεως και της Πατρίδας. Οι ιστορικοί της Αλώσεως περιγράφουν με έντονη δραματικότητα σπαραχτικές σκηνές του ολέθρου. Έσερναν για τα σκλαβοπάζαρα άνδρες, γυναίκες, παιδιά, ιερείς, μοναχούς. Βεβήλωναν ιερά σκεύη, σκόρπιζαν άγια λείψανα και έκαιγαν εικόνες.

Η Άλωση της Πόλης υπήρξε ένα από τα πιο μεγάλα γεγονότα της παγκόσμιας ιστορίας. Το Βυζάντιο, εκτός από τη συμβολή του στον παγκόσμιο πολιτισμό, είχε συγκρατήσει ως κυματοθραύστης αναρίθμητες επιδρομές βαρβάρων και είχε σώσει τη Δύση. Σ’ αυτό οφείλεται ο κοινωνικός, πολιτικός και πολιτιστικός χάρτης της Ευρώπης. Γιατί το Βυζάντιο διαφύλαξε τον ελληνικό πολιτισμό. Η αρχαία ελληνική σκέψη και το πνεύμα μεταλαμπαδεύτηκαν στον Λατινικό κόσμο μέσω του Βυζαντίου μεταξύ 10ου και 15ου αιώνα.

Ο υπόδουλος Ελληνισμός συντήρησε την πίστη του μέσω των θρύλων και των δημοτικών τραγουδιών για την ανάσταση του γένους. Ο θεοσεβής λαός κρατάει τις ελπίδες του, παρηγορεί και τραγουδά απολυτρωτικά: “Πάλι με χρόνια με καιρούς, πάλι δικά μας θα ’ναι”.

Ηλιοπούλου Φωτεινή, Εκπαιδευτικός

ΝΥΧΤΑ-ΜΕΡΑ ΚΟΝΤΑ ΣΟΥ!

tilefwno• Tηλεφώνησε και άκουσε ενθαρρυντικά μηνύματα από τους αυτόματους τηλεφωνητές μας. Λειτουργούν όλο το εικοσιτετράωρο. Aφού ακούσεις το μήνυμα, μπορείς να μας μιλήσεις για την ανάγκη σου. Θα προσευχηθούμε για σένα. O Θεός που ακούει προσευχές θα σε βοηθήσει.

• 210-52 27 594 «Mηνύματα χαράς και αισιοδοξίας. Λύσεις σε σύγχρονα προβλήματα».

• 210-52 27 533 Kάθε Tετάρτη: «Bοήθεια στην οικογένεια». Kάθε Σάββατο: «O Θεός σώζει, ελευθερώνει, θεραπεύει».

• 210-52 27 432 Το ευαγγελικό ή το αποστολικό ανάγνωσμα.

• Tα μηνύματα αλλάζουν συχνά. 

• Tηλεφώνησε ν’ακούσεις τα λόγια του Θεού και θα σε ανακουφίσουν.

Ο Θεός σ’ αγαπάει και θέλει να σε βοηθήσει.

Το Ανέσπερον Φως

Σατωβριάνδου 31 - AΘHNA 104 31

1ος όροφος

(η είσοδος μας είναι διαφορετική της πολυκατοικίας)

THΛ: 210 52 27 726

ΦΑΞ: 210 52 27 292

email: anesperofos@yahoo.gr

Επικοινωνία