Η πόρτα του παραδείσου έχει 2 κλειδιά

  • Την αγάπη του Πατέρα και
  • Τη μετάνοια του ανθρώπου

Μετάνοια σημαίνει

 

  • Aναβίωση της αγάπης ανθρώπου και Θεού. 
  • Κι αυτό φαίνεται (η αγάπη στον Θεό) από το εάν αγαπάμε τον γείτονα μας

Πλησιάζουν Χριστούγεννα

xristoygennaΕκστατικοί στεκόμαστε μπροστά στο ασύλληπτο μυστήριο της ενανθρώπισης του Ιησού Χριστού, που έλαβε ανθρώπινη φύση για να μας αγιάσει με την αγιότητά Του, να μας λυτρώσει με το αίμα Του, να μας δώσει ζωή με το θάνατό Του.

Αφού ο άνθρωπος στην πεσμένη κατάσταση που βρισκόταν, δεν μπορούσε να πλησιάσει τον Θεό, έγινε Εκείνος Υιός του ανθρώπου, για να κάνει τον άνθρωπο “Υιό του Θεού”. “Ούτω γαρ ηγάπησεν ο Θεός τον κόσμον ώστε τον Υιόν Αυτού, τον μονογενή έδωκεν, ίνα πας ο πιστεύων εις Αυτόν μη απόλλυται, αλλ’ έχει ζωήν αιώνιον” (Ιωαν. 3: 16).

Η αγία εκείνη νύχτα αποτελεί και ορόσημο δύο κόσμων. Ο Κύριος έγινε ο ιδρυτής μιας καινούριας τάξης στον κόσμο, μιας καινούριας ζωής μεταξύ των ανθρώπων. Ο Χριστός έγινε όμοιος με εμάς, για να γίνουμε και εμείς όμοιοι με Εκείνον. Εκεί στη φάτνη άρχισε το έργο της λυτρώσεως και της σωτηρίας μας. Το κοσμοσωτήριο αυτό έργο γιορτάζεται από την Εκκλησία μας σαν ένα σύγχρονο πάντα γεγονός. Ο Χριστός ξαναγεννιέται, πλέον μέσα στην καρδιά του ανθρώπου που Τον θέλει, Τον αγαπά, Τον πιστεύει. Και φέτος θα αντηχήσουν οι χαρμόσυνοι εκείνοι ύμνοι της γεννήσεως του Θεανθρώπου. “Χριστός γεννάται, δοξάσατε”. “Η Παρθένος σήμερον τον υπερούσιον τίκτει”.

Η θεία αγάπη που ενσαρκώθηκε βρίσκει και φέτος έναν κόσμο αρνητικό, ανυπότακτο, αδιάφορο, μακριά από τον Χριστό και την Εκκλησία. Βλέπουμε τα κράτη να εγείρονται εναντίον των άλλων κρατών. Αναστατωμένος ο κόσμος από εξεγέρσεις, σεισμούς, καταιγίδες, ασθένειες. Ο σύγχρονος άνθρωπος πνίγεται από το άγχος και την αγωνία. Διερωτώμεθα αν η ειρήνη είναι ένα ακατόρθωτο αγαθό για την ανθρωπότητα. Από τα πεδία των μαχών και των πολεμικών συγκρούσεων, από τα ποτάμια των αιμάτων, ακούγεται η κραυγή για την ειρήνη.

Ο ιστορικός Θουκυδίδης παρατηρεί ότι ο πόλεμος είναι “βίαιος διδάσκαλος”, ένα αποτρόπαιο μέσον αποκτήνωσης του ανθρώπου. Υπεύθυνος για όλα αυτά είναι μόνον ο άνθρωπος που απομακρύνθηκε από τον Δημιουργό του, τον Πατέρα Θεό. Και μέσα του έχουν κυριαρχήσει συναισθήματα απάνθρωπα. Επιτακτική ανάγκη είναι να επανασυνδεθούμε με την πηγή της ζωής, τον Ουράνιο Πατέρα μας.

Πρώτα από όλα, βέβαια, οφείλουμε να ειρηνεύσουμε με τον εαυτό μας και τους γύρω μας, να γίνουμε ειρηνοποιοί στο περιβάλλον μας. Και αυτό θα γίνει εάν έχουμε στην καρδιά μας κυβερνήτη τον μεγάλο ειρηνοποιό, τον Κύριό μας. Η Εκκλησία μας προσεύχεται συνεχώς για την ειρήνη του σύμπαντος κόσμου. Για εμάς τα Χριστούγεννα είναι η ελπίδα μας. Έχουμε έναν Πατέρα που ξέρει να αγαπά και να συγχωρεί. Το θείο βρέφος γεννιέται και αναγεννά κάθε καρδιά, στην οποία θα βρει τρόπο να μπει.

Και εμείς που θα γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα ας γίνουμε δέκτες και δότες της αγάπης του Κυρίου. Δεν είναι γνήσιος ο εορτασμός των Χριστουγέννων, όταν κλειστούμε στον εαυτό μας ή στο στενό οικογενειακό περιβάλλον. Ας σκεφτούμε τα φτωχικά σπίτια, εκείνους που ζουν μόνοι, άλλους που δεν έχουν χαρά και γαλήνη, γιατί δεν ξέρουν πού να την βρουν.

Ας προσευχηθούμε με όλη τη θέρμη της ψυχής μας, ο Θεός της αγάπης, της ειρήνης να μας επισκεφτεί όλους και ν’ ανάψει στην καρδιά μας την αγάπη, που δεν φοβάται καμία θυσία. Και ας το κάνουμε αυτό, όχι μόνον τα Χριστούγεννα, αλλά και όλες τις μέρες του χρόνου! Ευλογημένα Χριστούγεννα!

Φωτεινή Ηλιοπούλου, Εκπαιδευτικός

ΝΥΧΤΑ-ΜΕΡΑ ΚΟΝΤΑ ΣΟΥ!

tilefwno• Tηλεφώνησε και άκουσε ενθαρρυντικά μηνύματα από τους αυτόματους τηλεφωνητές μας. Λειτουργούν όλο το εικοσιτετράωρο. Aφού ακούσεις το μήνυμα, μπορείς να μας μιλήσεις για την ανάγκη σου. Θα προσευχηθούμε για σένα. O Θεός που ακούει προσευχές θα σε βοηθήσει.

• 210-52 27 594 «Mηνύματα χαράς και αισιοδοξίας. Λύσεις σε σύγχρονα προβλήματα».

• 210-52 27 533 Kάθε Tετάρτη: «Bοήθεια στην οικογένεια». Kάθε Σάββατο: «O Θεός σώζει, ελευθερώνει, θεραπεύει».

• 210-52 27 432 Το ευαγγελικό ή το αποστολικό ανάγνωσμα.

• Tα μηνύματα αλλάζουν συχνά. 

• Tηλεφώνησε ν’ακούσεις τα λόγια του Θεού και θα σε ανακουφίσουν.

Ο Θεός σ’ αγαπάει και θέλει να σε βοηθήσει.

Το Ανέσπερον Φως

Σατωβριάνδου 31 - AΘHNA 104 31

1ος όροφος

(η είσοδος μας είναι διαφορετική της πολυκατοικίας)

THΛ: 210 52 27 726

ΦΑΞ: 210 52 27 292

email: anesperofos@yahoo.gr

Επικοινωνία