Στους Αγίους Τόπους και στο Σινά
  • μέγεθος γραμματοσειράς +

Σεπτέμβριος – Οκτώβριος 2022

 

Μυστικοί Ασκητικοί Αγώνες
Στους Αγίους Τόπους και στο Σινά

agios Paisios

Μετά το Πάσχα του 1982 ο π. Παΐσιος ξεκίνησε για το Σινά, ύστερα από πρόσκληση του Δαμιανού, ο οποίος είχε γίνει Αρχιεπίσκοπος Σιναΐου. Αρχικά πήγε για προσκύνημα στους Αγίους Τόπους. Παντού όπου πήγαινε βίωνε θεϊκές καταστάσεις. Τα έβλεπε όλα μέσα στο Άγιο Φως, συγκλονιζόταν και αλλοιώνονταν από τα θεία γεγονότα. Η ένταση των γεγονότων ήταν τέτοια που τον είχε «διαλύσει».

 

Υπάρχουν μαρτυρίες ότι στο Όρος Θαβώρ, ενώ προσκυνούσε το αγιασμένο μέρος, κάτι υπερφυσικό του συνέβη. Βίωσε κάτι που ξεπέρασε «το μέτρον της ανθρωπότητας» και έφτασε σε περιοχές της Άνω Ιερουσαλήμ (Παράδεισος).

 

Στο Όρος των Ελαιών έπεσε γονατιστός και έκλαψε πικρά στην πέτρα που προσευχήθηκε ο Κύριος με αγωνία πριν τη σύλληψή Του. Την αγκάλιασε σφιχτά και έγινε ένα με αυτήν! Οι λυγμοί του ακούγονταν σαν θρήνος που προκάλεσαν εντύπωση στους φύλακες.

 

Στη συνέχεια πήγε στο Σινά για να βοηθήσει το Μοναστήρι. Βρήκε κατάλληλο τόπο διαμονής την Αγία Σκέπη, ένα ερημικό Κάθισμα (είδος κελιού εκτός του μοναστηριού, το οποίο ανήκει στο Μοναστήρι. Εκεί ο μοναχός ασκείται στα καθήκοντά του μόνος). Δεν έμεινε όμως για μεγάλο διάστημα για λόγους υγείας.

 

Την ημέρα της αναχώρησής του από το Άγιον Όρος για τα Ιεροσόλυμα αρρώστησε ο Γέροντας και είχε υψηλό πυρετό. Έτσι, έφτασε ασθενής στους Αγίους Τόπους. Στη διάρκεια μάλιστα του ταξιδιού με λεωφορείο από τα Ιεροσόλυμα προς το Σινά κρύωσε στους πνεύμονες, όπως ο ίδιος αποκαλύπτει. Όταν έφτασε στο Μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης ήταν σε κακά χάλια. Ο γιατρός του έκανε ενέσεις με κορτιζόνη που προκάλεσαν όμως αίμα στα έντερα. Έτσι σύντομα αποφάσισε να επιστρέψει στο κελί του, στο Άγιο Όρος.


(Μυστικοί Ασκητικοί Αγώνες του Αγ. Παϊσίου, σελ. 76)

Το Σύμβολον της Πίστεως

Πιστεύω εις ένα Θεόν, Πατέρα, Παντοκράτορα, ποιητήν ουρανού και γης, ορατών τε πάντων και αοράτων. Και εις ένα Κύριον Ιησούν Χριστόν, τον Υιόν του Θεού τον μονογενή, τον εκ του Πατρός γεννηθέντα προ πάντων των αιώνων. Φως εκ φωτός, Θεόν αληθινόν εκ Θεού αληθινού γεννηθέντα, ου ποιηθέντα, ομοούσιον τω Πατρί, δι' ου τα πάντα εγένετο. Τον δι' ημάς τους ανθρώπους και δια την ημετέραν σωτηρίαν κατελθόντα εκ των ουρανών, και σαρκωθέντα εκ Πνεύματος Αγίου, και Μαρίας της Παρθένου, και ενανθρωπήσαντα. Σταυρωθέντα τε υπέρ ημών επί Ποντίου Πιλάτου, και παθόντα, και ταφέντα. Και αναστάντα τη τρίτη ημέρα κατά τας Γραφάς. Και ανελθόνται εις τους ουρανούς, και καθεζόμενον εκ δεξιών του Πατρός. Και πάλιν ερχόμενον μετά δόξης κρίναι ζώντας και νεκρούς, Ου της Βασιλείας ουκ έσται τέλος. Και εις το Πνεύμα το Αγιον, το Κύριον, το Ζωοποιόν, το εκ του Πατρός εκπορευόμενον, το συν Πατρί και Υιώ συμπροσκυνούμενον και συνδοξαζόμενον, το λαλήσαν διά των Προφητών. Εις Μίαν, Αγία, Καθολικήν, και Αποστολικήν Εκκλησίαν. Ομολογώ έν Βάπτισμα εις άφεσιν αμαρτιών. Προσδοκώ Ανάστασιν νεκρών, και ζωήν του μέλλοντος αιώνος. Αμήν.

Θα μας βρείτε

Σατωβριάνδου 31 - AΘHNA 104 31 1ος όροφος  (η είσοδος μας είναι διαφορετική της πολυκατοικίας)

Τηλέφωνο: 2105227726

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Top