Επίσκεψη στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνα

koinonikiypiresia005Στις 7-3-2016 πραγματοποιήθηκε η πέμπτη κατά σειρά ετήσια επίσκεψή μας στο ΕΚΚΝΑ (Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνα). Ύστερα από προετοιμασία μηνών, συγκεντρώσαμε ικανό αριθμό από πράγματα πρώτης ανάγκης που χρειάζονται οι νεαροί κρατούμενοι, όπως ρούχα, είδη ατομικής υγιεινής και καθαρισμού, τηλεκάρτες, χρήματα και ξεκινήσαμε.

Η Διοίκηση και το Προσωπικό μας υποδέχτηκαν με εγκαρδιότητα, σαν να ήμασταν δικοί τους άνθρωποι. Πλέον γνωριζόμαστε και μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα το δύσκολο έργο τους. Το βάρος που σηκώνουν οι άνθρωποι αυτοί και η ευθύνη απέναντι στα παιδιά είναι πολύ μεγάλη. Γι’ αυτό, τους επισκέπτες τους βλέπουν με εμπιστοσύνη, ελπίζοντας μάλιστα ότι δεν θα τους ξεχάσουν και θα υπάρχει συνέχεια αυτής της επικοινωνίας.

Συναντήσαμε και τους Διευθυντές των Σχολείων. Μάλιστα! Λειτουργούν Σχολεία εντός των φυλακών: Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο και ΙΕΚ. Μεγάλη η ψυχική δύναμη των Διευθυντών, αλλά και των Δασκάλων και Καθηγητών. Αποτελέσματα; Μέχρι και στα Πανεπιστήμια έχουν εισαχθεί μαθητές. Απίστευτο και όμως αληθινό! Το αποκορύφωμα της επίσκεψής μας, αλλά και της προσδοκίας μας, ήταν η συνάντησή μας με δώδεκα παιδιά. Ορισμένα μας ήταν γνωστά και από άλλες φορές. Μιλήσαμε φιλικά μαζί τους, συζητήσαμε για την αγάπη του Θεού, για την συγχωρητικότητα, την καθαρή ζωή. «Ρουφούσαν» τα λόγια που άκουγαν. Και όχι μόνο, αλλά συμμετείχαν κάνοντας πολλές ερωτήσεις, αλλά και δίνοντας εύστοχες απαντήσεις σε δικές μας ερωτήσεις. Είπαν και τα δικά τους. Στα μάτια των παιδιών διακρίναμε ότι επιθυμούν επισκέψεις από ανθρώπους που έχουν αγάπη στην καρδιά τους και με διακριτικότητα θέλουν να ασχοληθούν μαζί τους. Πόσο χαρήκαμε! Έχουμε τα ονόματά τους και προσευχόμαστε για κάθε έναν ξεχωριστά, αλλά και για όλους τους φυλακισμένους.

Η χαρά μας είναι μεγάλη, διότι ο σκοπός της επίσκεψής μας είχε πραγματοποιηθεί και κυρίως διότι συμμετείχαμε στην προτροπή και στο θέλημα του Θεού: «Στην φυλακή ήμουν και με επισκεφθήκατε». Εκπληκτικό! Ο Χριστός βάζει τον εαυτό Του στη θέση του κάθε φυλακισμένου! Τέτοια μεγάλη αγάπη έχει για όλους μας!

Όσο για εμάς, δώσαμε την υπόσχεση στον εαυτό μας, ότι αξίζει αυτή η προσπάθεια να συνεχισθεί, έστω και μια φορά το χρόνο, αν και μας προέτρεψαν: Ελάτε συχνότερα.

Κοπή της βασιλόπιτας

Pita2Στις 15 Φεβρουαρίου, στην αίθουσα της Αδελφότητάς μας, είχαμε την μεγάλη χαρά να προσκαλέσουμε τους αγαπητούς αδελφούς στην κοπή της βασιλόπιτας. Ο αγαπητός σε όλους μας π. Κύριλλος ευλόγησε τη βασιλόπιτα και μας μίλησε με λόγια βασισμένα στην αλήθεια του Ευαγγελίου, προτρέποντας όλους να ανοίξουμε την καρδιά μας στον Σωτήρα Χριστό και να ζήσουμε το νέο έτος με την δική Του δύναμη και χάρη. Ψάλλαμε ωραίους χριστιανικούς ύμνους, ακούσαμε την ανάλυση του Ευαγγελίου της Κυριακής και στο τέλος μοιράστηκαν κεράσματα και αναψυκτικά.

Πραγματικά, ζήσαμε αυτό που αναφέρει και ο Λόγος του Θεού στον Ψαλμό 133: 1 «Δείτε, τι καλό και τι τερπνό, να συγκατοικούν με ομόνοια οι αδελφοί!»

Ευχαριστούμε τον Θεό και ευχόμαστε και όσοι δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν, να γεμίσουν με την Χάρη του Χριστού στην καρδιά τους και να την σκορπούν σε όλο τον κόσμο.

Η Γιορτή Της Εφημερίδας Μας

Την Κυριακή 10 Μαΐου στην αίθουσα της Ορθόδοξης Αδελφότητάς μας γιορτάσαμε τα 37 χρόνια της κυκλοφορίας της εφημερίδας μας «Το Ανέσπερον Φως».

Διαβάσαμε επιστολές αναγνωστών και ευχαριστήσαμε τον Θεό για την αγάπη Του σ’ εμάς, που μέσα από την εφημερίδα μας:

– Άνθρωποι που ζούσαν μακριά από την Εκκλησία, επέστρεψαν.

– Μοναχικοί άνθρωποι βρίσκουν συντροφιά.

– Ασθενείς ζητούν τη χάρη του Θεού στη ζωή τους.

– Αυξάνεται η πίστη των αναγνωστών στον Σωτήρα Χριστό, κλπ.

Χαιρόμαστε, γιατί η εφημερίδα μας γίνεται η αφορμή, ώστε να δοξάζεται ο Θεός στη ζωή των ανθρώπων.

Οι Καλοκαιρινές Μας Διακοπές

fwtodiakopesΌπως είναι γνωστό, ο Αύγουστος είναι ο μήνας των διακοπών. Όσο μπορεί ο καθένας προσπαθεί να «δραπετεύσει» λίγο από τις καθημερινές του δραστηριότητες, για ν’ απολαύσει τη φύση που μας χάρισε ο Θεός ως πολύτιμο αγαθό και να ξεκουραστεί, για να συνεχίσει ανανεωμένος το χειμερινό του πρόγραμμα.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο η Αδελφότητά μας πραγματοποίησε και φέτος τις θερινές της διακοπές στην περιοχή των Λιβανάτων Λοκρίδος, στη Φθιώτιδα. Η περίοδος μετά το δεκαπενταύγουστο είναι ιδανική, εφόσον όλοι έχουμε τιμήσει τη Θεοτόκο και Μητέρα μας γιορτάζοντας το «μικρό Πάσχα», όπως συνήθως το ονομάζουμε. Η τοποθεσία των Λιβανάτων είναι ιδεώδης για την ψυχική και σωματική ανάπαυση, μακριά από την κοσμικότητα και τους θορύβους της μεγαλούπολης.

Ο βασικός μας στόχος είναι να τονωθούν οι ψυχές των αδελφών με πνευματική τροφή και προσευχή. Τα κηρύγματα που γίνονται καθημερινά, πρωί και βράδυ, βοηθούν σ’ αυτό και δίνουν την ευκαιρία στον καθένα που παρευρίσκεται να αναλογιστεί και να αναθεωρήσει τη σχέση του με τον Θεό.

Σε αυτό βοηθάει πάρα πολύ και η επίσκεψη που γίνεται επί σειρά ετών στην ιερά μονή των Αγίων Αναργύρων Αταλάντης, όπου παρακολουθούμε τον Εσπερινό και το Μέγα Απόδειπνο, κάποια από τις μέρες της παραμονής μας. Είναι μεγάλη ευλογία ο Εσπερινός αυτός, όπου οι καλλικέλαδες φωνές των μοναχών ψάλλουν το «Κύριε εκέκραξα» και το «Κατευθηνθήτω η προσευχή μου»! Εκείνη τη στιγμή δεν γίνεται να μην προσευχηθούμε μαζί με τις μοναχές και να μην απευθύνουμε σιωπηλά τη δέησή μας στον Ύψιστο Θεό μας. Στη συνέχεια γίνεται μια ευλογημένη ομιλία από μία από τις μοναχές της Αδελφότητας της μονής, κάτι που επίσης αποτελεί ιδιαίτερη πνευματική τόνωση για όλους μας στο «Ανέσπερο Φως».

Εκτός όμως από την επίσκεψη στην ιερά μονή και τα κηρύγματα των αδελφών, μια πολύ μεγάλη ευλογία είναι και η παρέα μεταξύ μας, στην οποία επίκεντρο είναι ο Χριστός, ο Σωτήρας μας!

Με την ευκαιρία του Σεπτεμβρίου, ευχόμαστε σε όλους μια καλή κι ευλογημένη νέα εκκλησιαστική περίοδο!